2009/08/25

Nyilvános, figyelemfelkeltő vesszőzést akar az elítélt nő, azonban a hatóságok eltörölhetik a büntetést

Sörözésért hat ütés jár Malajziában
Nyilvános, figyelemfelkeltő vesszőzést akar az elítélt nő, azonban a hatóságok eltörölhetik a büntetést

Elhalasztották annak a maláj nőnek a büntetését, akit 6 vesszőcsapásra ítéltek azért, mert sört ivott. A 32 éves Kartika Sari Dewi Shukarno-t az ítéletnek megfelelően hétfőn elszállították egy büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol 7 napot töltött volna.

NOL| 2009. augusztus 25.



Kartika Sari Dewi Shukarnot üdvözli édesapja, miután elhalasztották büntetésének végrehajtását
Reuters - Zainal Abd Halim

Azonban fél órán belül hazavitték, mert a hatóságok az utolsó pillanatban úgy döntöttek: a múlt szombaton kezdődött muzulmán szent hónap, a Ramadán után hajtják végre az ítéletet. Shukarno-t két éve tartóztatta le az iszlám erkölcsrendészet egy szállodában, mert sört ivott.

A halasztás következtékben lehetséges, hogy a büntetést végül nem is hajtják végre. A maláj miniszterelnök, Najib Razak kedden arra bíztatta Shukarno-t, hogy fellebbezzen a döntés ellen, azt sugallva, hogy kérése meghallgatásra találna az iszlám hatóságoknál. Ugyancsak kedden egy bíróság kimondta: a büntetést felfüggesztik, ugyanis a döntést felülvizsgálják.

A Szingapúrban élő kétgyermekes anya azonban közölte: nem kíván fellebbezni, és azt kérte, nyilvánosan hajtsák végre az ítéletet. Nem titkolt célja volt, hogy vitát indítson. Ő lenne az első nő, akit megvesszőznek Malajziában. Pénzbüntetését már befizette, amelynek összege körülbelül 250 ezer forintnak felel meg.

A 27 milliós ázsiai ország lakosságának valamivel több, mint a fele muzulmán vallású. Az országban nagy számú kínai és indiai közösség él. A jogrend kettős: a muzulmán vallású állampolgárokra az iszlám törvénykezés, a sharia vonatkozik, míg a más vallásúakra az ország polgári törvényei. Malajzia Mahathir két évtizedes miniszterelnöksége idején mérsékelt iszlám országnak számított, ám a vallási szabályokat az elmúlt három évben egyre komolyabban kezdték venni, ami miatt sokak kritikával illették a vezetést. Ma már például minden szolgálatban lévő rendőrnőnek fejkendőt kell viselnie - vallásától függetlenül. Az erkölcsrendészet pedig gyakran tartóztat le olyan fiatalokat, akik "túl közel kerültek" egymáshoz, ám nem házasok.

A muzulmán vallás előírásai Európában is konfliktust okoznak, ám épp a másik szempontból: Franciaországban például nagy vitát váltott ki, hogy a fejkendőt kitiltották az állami iskolákból, nemrég pedig egy muzulmán nő nem mehetett be egész testet elfedő "burkiniben" egy francia uszodába. Sokan úgy gondolták, hogy a multikulturális egykori brit gyarmat, Malajzia példája segíthet az európai konfliktusok kezelésében. A The New York Times publicistája azonban megjegyzi: az iszlám törvénykezés erősödése is jelzi, hogy az ázsiai állam sem tudta megoldani e problémákat.

http://nol.hu/kulfold/sorozesert_hat_utes_jar_malajziaban