2009/09/16

Magas sarkú cipőkről vitáznak a brit szakszervezetek

2009. szeptember 16., szerda 19:20 InfoRádió / Sárközi Mátyás (London)

A brit szakszervezetek éves kongresszusán szavazásra bocsátották a kérdést: javasolja-e a kongresszus testületileg, hogy a nőket semmilyen munkahelyen ne kötelezhessék magas sarkú cipő viselésére, ugyanis ez károsíthatja az egészségüket.

A szakszervezeti kongresszus máris több helyről elmarasztalásban részesült, amiért nehéz időkben - amikor növekedik a munkanélküliség, a szocialista kormány pedig választási vereség veszélyével kényszerül szembenézni - ilyen triviális kérdéseket bocsát szavazásra. A kérdés persze nem olyan triviális, mint az első pillantásra látszik, mert ha egy nőtől a munkahelyén, például egy divatbutik eladójaként, megköveteli az alkalmazója, hogy állandóan magas sarkú cipőt viseljen, az valóban károsíthatja az egészségét.

Nemcsak bütykökről és tyúkszemekről van szó, hanem térd- és csípőbántalmakról is. Korosodóban a férfiaknál kétszer több nő szenved térdízületi problémáktól, és a magas sarok idővel gyengítheti a térdet vagy a gerincet, de akár idegbecsípődéshez is vezethet. Mint egy múlt heti brit felmérésből megtudhattuk, tíz nőből négy csupán a divat kedvéért olyan cipőt hord, ami nem illik pontosan a lábára.

Az állam egészségügyi költségvetése számára tehát tehertétel, hogy egyes nők önsanyargató módon divatozni akarnak. Erre is hivatkoztak a szakszervezeti indítvány megfogalmazói, ám elsősorban munkavédelmi szempontokat emlegetnek.

A kongresszusi szavazás híre vegyes reakciókat váltott ki. "Inkább a laptopomtól válnék meg, mint a magas sarkú cipőimtől" - mondta egy vállalati igazgatónő. Nadine Dorries, Bedfordshire konzervatív párti képviselőnője pedig így nyilatkozott: "148 centi a testmagasságom. Ha férfi kollegával vitázom, a cipőm segít hozzá, hogy a szemébe nézhessek. A parlamenti folyosó forgatagában meg se találna, aki keres." A képviselőnő a kommentárját két kedvenc magas sarkú cipője fényképével illusztrálta a blogján. Erre jegyezte meg a kongresszusi indítvány egyik szerzője, hogy "Nadine Dorries bizonyára nem magasabb akar lenni, hanem szexibb."

Az talán valóban helyes lenne, ha a nők maga dönthetnék el, akarnak-e a munkahelyükön magas sarkú cipőt viselni, de kétséges, hogy a szakszervezeti kongresszus határozata változást hozhat e téren: eredményesen hivatkozhatnak-e rá a nők, ha egyszer a főnökük ellentmondást nem tűrő módon követeli meg, hogy eleganciájukhoz tartozzon hozzá a tűsarkú cipő?

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-303607

http://www.touchstoneblog.org.uk/2009/08/why-nadine-dorris-is-wrong-on-high-heels/

http://women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/article6188020.ece

Jakab Zsuzsa sikere olyan szempontból is kuriózum, hogy ő az első nő a WHO regionális igazgatói poszton.

Magyar szakember a WHO új európai igazgatója

Magyar egészségügyi szakembert, Jakab Zsuzsát, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vezetőjét választották meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új európai regionális igazgatójának.

D.A.N.| NOL| 2009. szeptember 16.

A hazai egészségügyi szakember öt - Ausztria, Grúzia, Hollandia, Görögország és Olaszország - másik ország jelöltjét utasította maga mögé. Az új igazgató személyéről a WHO koppenhágai bizottsági ülésen, 53 ország küldötte titkos szavazással döntött - tájékoztatta a Népszabadságot Kökény Mihály, az Országgyálés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke, aki egyben a WHO regionális végrehajtó bizottságának is a tagja.

Kökény jelentős európai egészségdiplomáciai sikernek nevezte a történteket, mert magyar még soha nem szerzett ilyen magas posztot a világszervezetben.

Jakab Zsuzsa sikere olyan szempontból is kuriózum, hogy ő az első nő, és nem orvos képzettségű szakember a regionális igazgatói poszton. Kökény Mihály szerint mindez szemléletváltozásra is utal az egészségdiplomáciában, részben felértékelődött a népegészségügy szerepe, másrészt a választáson nagyobb súllyal esett a latba a jelölt személyisége, felkészültsége, szakmai tapasztalata. További érdekessége a jelöltek vetélkedésének, hogy a poszt másik esélyese, a grúz jelölt is nő volt, valamint ő sem orvosként szerzett diplomát, de évek óta WHO igazgató-helyetteseként dolgozott a szervezetben, hivatalosan a WHO belső jelöltjeként indult a posztért zajló versenyben.

A WHO európai regionális szervezetének tagállamai között vannak, a szovjet utódállamok, a Balkán térségének országai, Törökország, Izrael és az EU tagállamai. A szervezet eddigi francia elnöke 10 év után távozik posztjáról. .(A WHO-nál hat regionális igazgató dolgozik, ők tervezik a szervezet munkáját.)

Jakab Zsuzsa korábban 10 évig dolgozott a WHO-nál, 2002 és 2004 között a magyar egészségügyi tárca államtitkára volt. Négy éve az Európai Járványügyi Központ igazgatójaként dolgozik, ez a megbízatása jövő év márciusában ér véget, a regionális főigazgatói posztot február elsején foglalhatja el.

http://nol.hu/kulfold/magyar_szakember_a_who_uj_europai_regionalis_igazgatoja

http://en.wikipedia.org/wiki/Zsuzsanna_Jakab

2009/09/13

Tara's Daughters

Four generations of Tibetan refugee women show how they maintain Tibetan culture in exile through their religious orientation, culture, and community. Narrated by Susan Sarandon, interviews with the Dalai Lama, Ama Adhe, Rinchen Khando, and Jetsun Pema. This is the only doc Tibetan culture that features Tibetan refugee women.

Director:
Roz Dauber

Narrated by Susan Sarandon

Registration is free: http://www.doc-jukebox.com/film/taras-daughters


Szülés közben meghalt egy 12 éves kislány

Három napig vajúdott egy szaúdi kórházban az a jemeni lány, akit 11 évesen adtak hozzá egy 24 éves, Szaúd-Arábiában dolgozó férfihoz. A lány meghalt, gyermeke már halva született.

Háromnapos vajúdást követően meghalt egy 12 éves jemeni kislány - közölte egy emberi jogi szervezet.

A 11 éves korában kényszerrel férjhez adott gyermek újszülöttje is halva született a szaúdi Haddzsa kórházában. Amint azt a jogvédők az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményükban írják, Fauzíja Abdullah Juszefet egy évvel korábban családja egy 24 éves, Szaúd-Arábiában dolgozó férfihoz kényszerítette hozzá.

A legszegényebb arab országban a törzsi kultúra rányomja bélyegét a társadalomra, így a gyermekházasságok rendkívül gyakoriak.

"Ez az eset csak egy sok közül Jemenben. Oka az alacsony iskolázottság és az elmaradott gondolkodás" - mondta Ahmed al-Kuraisi, a Sijadzs jogvédő szervezet elnöke.

Az elszegényedett jemeni szülők igyekeznek hamar "túladni" leánygyermekeiken a hozomány érdekében. Ezenkívül széles körben él az a hiedelem, hogy az egészen fiatal gyerekkorban egymásnak ígért unokatestvéreket ez a lépés megvédi az "illetlen" kapcsolatoktól.

A jogvédő szerint nincsenek megbízható adatok arról, hogy évente hány házasság köttetik gyermekkorúak között. Magára gyermekházasságra két évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet az a nyolcéves kislány, aki maga ment bíróságra, hogy elválhasson harmincas éveiben járó férjétől. Tavaly a parlament törvényt fogadott el, amelyben a házasságkötés alsó korhatárát 17 évben szabja meg, ám sok törvényhozó munkálkodik ennek visszavonásán, mivel szerintük a cikkely "iszlámellenes".

http://index.hu/bulvar/2009/09/13/szules_kozben_meghalt_egy_12_eves_kislany/