2009/09/16

Magas sarkú cipőkről vitáznak a brit szakszervezetek

2009. szeptember 16., szerda 19:20 InfoRádió / Sárközi Mátyás (London)

A brit szakszervezetek éves kongresszusán szavazásra bocsátották a kérdést: javasolja-e a kongresszus testületileg, hogy a nőket semmilyen munkahelyen ne kötelezhessék magas sarkú cipő viselésére, ugyanis ez károsíthatja az egészségüket.

A szakszervezeti kongresszus máris több helyről elmarasztalásban részesült, amiért nehéz időkben - amikor növekedik a munkanélküliség, a szocialista kormány pedig választási vereség veszélyével kényszerül szembenézni - ilyen triviális kérdéseket bocsát szavazásra. A kérdés persze nem olyan triviális, mint az első pillantásra látszik, mert ha egy nőtől a munkahelyén, például egy divatbutik eladójaként, megköveteli az alkalmazója, hogy állandóan magas sarkú cipőt viseljen, az valóban károsíthatja az egészségét.

Nemcsak bütykökről és tyúkszemekről van szó, hanem térd- és csípőbántalmakról is. Korosodóban a férfiaknál kétszer több nő szenved térdízületi problémáktól, és a magas sarok idővel gyengítheti a térdet vagy a gerincet, de akár idegbecsípődéshez is vezethet. Mint egy múlt heti brit felmérésből megtudhattuk, tíz nőből négy csupán a divat kedvéért olyan cipőt hord, ami nem illik pontosan a lábára.

Az állam egészségügyi költségvetése számára tehát tehertétel, hogy egyes nők önsanyargató módon divatozni akarnak. Erre is hivatkoztak a szakszervezeti indítvány megfogalmazói, ám elsősorban munkavédelmi szempontokat emlegetnek.

A kongresszusi szavazás híre vegyes reakciókat váltott ki. "Inkább a laptopomtól válnék meg, mint a magas sarkú cipőimtől" - mondta egy vállalati igazgatónő. Nadine Dorries, Bedfordshire konzervatív párti képviselőnője pedig így nyilatkozott: "148 centi a testmagasságom. Ha férfi kollegával vitázom, a cipőm segít hozzá, hogy a szemébe nézhessek. A parlamenti folyosó forgatagában meg se találna, aki keres." A képviselőnő a kommentárját két kedvenc magas sarkú cipője fényképével illusztrálta a blogján. Erre jegyezte meg a kongresszusi indítvány egyik szerzője, hogy "Nadine Dorries bizonyára nem magasabb akar lenni, hanem szexibb."

Az talán valóban helyes lenne, ha a nők maga dönthetnék el, akarnak-e a munkahelyükön magas sarkú cipőt viselni, de kétséges, hogy a szakszervezeti kongresszus határozata változást hozhat e téren: eredményesen hivatkozhatnak-e rá a nők, ha egyszer a főnökük ellentmondást nem tűrő módon követeli meg, hogy eleganciájukhoz tartozzon hozzá a tűsarkú cipő?

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-303607

http://www.touchstoneblog.org.uk/2009/08/why-nadine-dorris-is-wrong-on-high-heels/

http://women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/article6188020.ece