2009/09/16

Jakab Zsuzsa sikere olyan szempontból is kuriózum, hogy ő az első nő a WHO regionális igazgatói poszton.

Magyar szakember a WHO új európai igazgatója

Magyar egészségügyi szakembert, Jakab Zsuzsát, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vezetőjét választották meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új európai regionális igazgatójának.

D.A.N.| NOL| 2009. szeptember 16.

A hazai egészségügyi szakember öt - Ausztria, Grúzia, Hollandia, Görögország és Olaszország - másik ország jelöltjét utasította maga mögé. Az új igazgató személyéről a WHO koppenhágai bizottsági ülésen, 53 ország küldötte titkos szavazással döntött - tájékoztatta a Népszabadságot Kökény Mihály, az Országgyálés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke, aki egyben a WHO regionális végrehajtó bizottságának is a tagja.

Kökény jelentős európai egészségdiplomáciai sikernek nevezte a történteket, mert magyar még soha nem szerzett ilyen magas posztot a világszervezetben.

Jakab Zsuzsa sikere olyan szempontból is kuriózum, hogy ő az első nő, és nem orvos képzettségű szakember a regionális igazgatói poszton. Kökény Mihály szerint mindez szemléletváltozásra is utal az egészségdiplomáciában, részben felértékelődött a népegészségügy szerepe, másrészt a választáson nagyobb súllyal esett a latba a jelölt személyisége, felkészültsége, szakmai tapasztalata. További érdekessége a jelöltek vetélkedésének, hogy a poszt másik esélyese, a grúz jelölt is nő volt, valamint ő sem orvosként szerzett diplomát, de évek óta WHO igazgató-helyetteseként dolgozott a szervezetben, hivatalosan a WHO belső jelöltjeként indult a posztért zajló versenyben.

A WHO európai regionális szervezetének tagállamai között vannak, a szovjet utódállamok, a Balkán térségének országai, Törökország, Izrael és az EU tagállamai. A szervezet eddigi francia elnöke 10 év után távozik posztjáról. .(A WHO-nál hat regionális igazgató dolgozik, ők tervezik a szervezet munkáját.)

Jakab Zsuzsa korábban 10 évig dolgozott a WHO-nál, 2002 és 2004 között a magyar egészségügyi tárca államtitkára volt. Négy éve az Európai Járványügyi Központ igazgatójaként dolgozik, ez a megbízatása jövő év márciusában ér véget, a regionális főigazgatói posztot február elsején foglalhatja el.

http://nol.hu/kulfold/magyar_szakember_a_who_uj_europai_regionalis_igazgatoja

http://en.wikipedia.org/wiki/Zsuzsanna_Jakab