2009/09/12

A magyar ruha dolga

Lelőhely

"Ha szabad tanácsot adnunk azoknak a hölgyeknek, akik nem akarnak vagy nem tudnak ruhára sokat költeni, négy darabot ajánlunk: az angol kosztümöt, az egyenes fekete kabátot, a sima szövetruhát és a kisfeketét" - tanácsolta olvasóinak a Pesti Napló Öltözködés és divat című kötetében Hatvany Lili, aki ezt követően nem csupán praktikus ötletekkel látta el a harmincas évek hölgyeit, hogyan dobják fel ezen alapdarabokat gallérokkal, csipkékkel, prémekkel és egyebekkel, hanem egy ősi kérdésre is igyekezett pontos választ adni: "Mit vegyek fel?".

N. Kósa Judit| Népszabadság| 2009. szeptember 12.


Anélkül, hogy elmerülnénk az egyébként élvezetes részletekben, jó, ha tudják: a délelőtti események közül a vernisszázsra délutáni ruha dukált, a főpróbára utcai, akárcsak a látogatásra, mert "úgynevezett vizitruha már csak vidéken dívik és reméljük, már ott sem sokáig". Ebédhez a nő sötét szövetruhát vett, és a kalapjától csak a háziasszony felszólítására vált meg. A tea viselete a kis selyemruha, a koktélé a hoszszú koktélruha, a gardenpartié pedig a világos muszlin volt. Sporteseményekhez sportosan, estélyre pedig díszesen öltözött a nő, míg a háziasszony - hogy le ne főzze a vendégeit - csinos, de visszafogott teagownt húzott. A színházba akkortájt már csak premierre öltöztek ki igazán, operába viszont mindig; mégis, a legelegánsabban a hangversenyeken jelent meg a pesti hölgy.

Mindezt csak azért idéztem ide, hogy segítségükre legyek a Magyar Divatcsarnok árjegyzéke, a Megjelenés magyar ruhában címet viselő katalógus értelmezésében. Az árjegyzék Tüdős Klára kollekcióját tárta a reménybeli vásárlók elé. A néprajzkutató az Operaház jelmeztervezőjeként kezdte pályáját, de ekkor már különleges, a magyar népviseletek díszítéseit és formakincsét alkalmazó ruhaszalont vitt a Belvárosban. Ugyanakkor konfekcióruhák egész sorozatát is megtervezte a hatalmas, a Keleti pályaudvartól csak egy ugrásra lévő áruház számára. "Ma a nemzeti öltözködés kérdése van soron, ami szintén a nemzeti művelődés és a magyarságért való kiállás kérdése. Ezt megvalósítja a mi nemzedékünk!" - írta a katalógus bevezetőjében, némileg szigorúan téve hozzá: "A magyar ruha dolga ráncba szedni az asszonyfélét, kihúzni a férfi derekát, hogy szemérem és büszkeség ismét divatba jöjjenek".

A konfekciómodellek legismertebbike a "katedrára, templomba, társaságba" ajánlott Parádés volt, kézzel horgolt, zsinóros paszománnyal, anyagtól és kiviteltől függően 29,50 és 42,50 pengős áron. Akik ezt túl fiatalosnak tartották, választhatták az Ünneplőt is - melyet "gyűlésre, színházba, társaságba" tervezett Tüdős Klára -, fekete színben, "szolidan dekoratív arany zsinórozással". 30 és 60 pengő közötti áron magyaros díszítésű délutáni és szövetruhát, elegáns színházi ruhát és filcrátétes gyapjúruhát is beszerezhetett bárki a Magyar Divatcsarnokban.


Bálokba persze ennél komolyabb öltözet dukált. A tervező műhelyéből palóc és sárközi hímzéses, matyó vonalvezetésű és aranysújtásos paszománnyal díszített estélyi ruha is kikerült, de elsőbálozóknak elsősorban buzsáki hímzéses tüllruhát kínáltak. Aki nem riadt vissza egy kis extravaganciától, annak ott volt a 89,50 pengőért árusított, stilizált csikósruha, amelyen tervezője szerint a "Hortobágy lehellete" érzett. Végül pedig nem maradhatott el a díszmagyar, "a magyar úrihölgyek ruhatárának nélkülözhetetlen darabja", mert "nagy estélyekre, különleges alkalmakra ezt írja alá a szokás - és a szív". Árát, kiviteltől függően, 118, illetve 138 pengőben állapították meg. A kínálatot így összegezte rímbe szedve a fényképes katalógus: "Amit adunk, mind művészi s még csak nem is drága, / S annak, amit itt mutatunk, egy a tanulsága: / Hódít majd a ruhájában, ki szavunkra hajlott; / Magyart ad a magyarnak a Magyar Divatcsarnok".

Mindez pedig igazán a helyén volt Ruttkai Antal nevezetes áruházában, a Rákóczi út 74. alatti Magyar Divatcsarnokban. 1928-ban, amikor a korábbi üzlet kibővítve és fényűzően átépítve megnyitotta a kapuit, Kozma Lajos építész keze nyomán nem csupán az üvegbetonnal lefedett udvarból lett hatalmas csarnok és az oszlopok szecessziós tulipánmintája késztethette ámulatra a vásárlókat, hanem az is, hogy a csarnok oromfalán hatalmas betűkkel a Magyar Hiszekegy szövege volt olvasható. Ráadásul Ruttkai Antal itt nem állt meg: még ebben az évben meghirdette az első Magyar Hetet, amikor óriási áruházában kizárólag magyar árukat forgalmazott, ráadásul meglepően kedvező áron. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy a hetet az elkövetkező években rendszeresen megszervezték.

Mondanom se kell talán, hogy igencsak hosszú út vezetett idáig - mondjuk onnan, hogy 1883-ban Ruttkai apja, Rosenberg Márk a Hársfa és a Wesselényi utca sarkán, egy szuterénban megnyitotta a maga mindent árusító szatócsboltját. Lépésről lépésre jött el a siker: a Rosenberg család előbb üzletlánccá fejlesztette a vállalkozást, majd 1914-15-ben a Löffler testvérektől bérházat rendelt, a földszintjén nagy üzlethelyiséggel - ez volt a Rákóczi út 74. Az 1896-ban született Antal Brünnben folytatott textilipari tanulmányokat, hogy aztán 1920-ban átvegye elhunyt apja vállalkozását. A fejlődés innen a harmincas évek végéig töretlen volt. Az áruház lassan a szomszédos házak földszintjét is elfoglalta, így 1934-35-ben újabb, immár merészen modern stílusú átépítésre került sor, ismét csak Kozma, valamint Horváth Lajos közreműködésével. 1936-ban, amikor a Rákóczi úton megindult a 7-es busz, a lakosság követelésére a Beszkártnak a Keleti és az EMKE közé be kellett iktatnia egy újabb megállót - pontosan a 74-es szám elé.

Habár a Magyar Divatcsarnoknak már nyoma sincs - államosítás utáni utóda, az Otthon Áruház is régen megszűnt -, láthatóan nehezen merül feledésbe. Színes és szellemes reklámjai, a havonta szétküldött 3000 levél és csomag, a harmincas években bevezetett "kis ár" osztály (ahol 22, 44 és 88 filléres áron árultak nélkülözhetetlen apróságokat) mind-mind belevésték a kortársak emlékezetébe. A fehérneműtől a rövidáruig, a cipőtől a szőnyegig, a felsőruházattól az élelmiszerig és a játéktól az étkészletig egyszerűen mindent lehetett itt kapni. A vevők kiszolgálásáról a harmincas évek végén már 700 alkalmazott gondoskodott, köztük temérdek eladókisasszony, akiknek ropogós köpenyben, magas sarkú cipőben, friss frizurával és manikűrözött kézzel kellett a kuncsaftok rendelkezésére állniuk.

Ruttkai Antal önmagáról annyit árul el az 1937-ben megjelent Ki kicsoda?-ban, hogy "élénken részt vesz a gazdasági élet minden szakaszán", s hogy az első világháborús frontról Károly csapatkereszt kitüntetéssel tért haza. A telefonkönyvből tudható, hogy a kertvárosban, az Erzsébet királyné útja 23.-ban lakott. Rendszeresen szerepelt a leggazdagabb - pontosabban: a legtöbb adót fizető - magyar állampolgárok listáján. Hajdani alkalmazottjának gyermeke említi, hogy Ruttkai feleségét Jutkának hívták: ezért aztán a kisasszonyok közül senki sem viselhette ezt a nevet, aki Jutkának született, azt szigorúan más néven szólították. Ugyanitt, Halász Katalin visszaemlékezésében olvasható, hogy az alkalmazottak csecsemői mind Antal úr keresztgyerekei lettek - a sorban történetesen ő volt a hatvannegyedik. Születésnapján teljes ruházat, karácsonykor játék és kakaós-kalácsos zsúr járt mindegyiknek.

Azt azonban nem tudjuk megmondani, ezután mi történt az akkortájt negyvenes éveiben járó Ruttkai Antallal. A Régi boltok krónikájában azt írja Szilágyi István, hogy "épített mindaddig, amíg a fasiszta törvények, a háború korlátaiba nem ütközött". Neve ma egyetlen lexikonban sem lelhető fel, későbbi sorsáról még a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum adattára sem rendelkezik semmilyen információval.

Kivándorolt volna? Hatvany Liliről, aki ugyanez idő tájt a már idézett szellemes és praktikus öltözködési tanácsokkal látta el a hölgyeket, legalább azt tudjuk: 1939-ben felült egy hajóra, és meg sem állt New Yorkig. A női regények kedvelt szerzője, a Színházi Élet ismert kritikusa soha többé nem írt semmit - hetvennyolc évesen halt meg Amerikában.

És Tüdős Klára? A tervezőt 1944-ben a református nőszövetség országos elnökévé választották. Férje, Zsindely Ferenc a német megszállásig volt a Kállay-kormány kereskedelmi és közlekedési minisztere. 1952-ben kitelepítették őket, egy balatonlellei üdülő gondnokaiként dolgoztak bő tíz éven át. Tüdős Klára idővel visszatérhetett Budapestre, itt is halt meg 1980-ban. Neve azonban még egyszer bekerült a lapokba. Akkor, amikor huszonegy évvel később a világháború idején tanúsított áldozatkészségéért, embermentő munkájáért beválasztották őt a Világ Igazai közé.


2009/09/10

Istenre hivatkozó papok molesztálják az amerikai nőket

Hiába hozott sok kisebb-nagyobb amerikai felekezet rendszabályokat az egyházon belüli szexuális zaklatások megfékezésére, egy felmérés szerint változatlanul visszaélnek hatalmukkal a papok. A lelkipásztorok gyakran Istenre hivatkozva kényszerítik hiszékeny, segítséget kereső híveiket megalázó kapcsolatokra.

Száz vallásos nőből hármat zaklatnak a vallási vezetői a Wasington Post szerint. A lap egy szerdán közölt felmérésre hivatkozik, amely a vallási vezetők által elkövetett szexuális zaklatásokról szól. A felmérést készítő Baylor Egyetem szerint komoly a probléma, súlyosabb annál, "mint hogy néhány karizmatikus vezető sebezhető követőin élősködik" - mondta Diana Garland, a felmérés egyik készítője.

Forrás: Getty Images

A 42 éves Carolyn Waterstradt egy - az amerikai Közép-Nyugaton található - kis helyi evangélikus közösségben tapasztalt molesztálásokról beszélt. Egy házas pap kényszerítette őt szexuális kapcsolatra 18 hónapon keresztül. A férfi egy évtizede a nő lelkipásztora volt, és a testi kapcsolatukról is azt állította, hogy azt Isten rendelte úgy. "Hittem neki, mert iránymutatásért és segítségért fordultam hozzá" - mondta az áldozat. A papot azóta eltávolította az egyház.

A Washington Post szerint az utóbbi évek egyházi gyerekmolesztálási ügyei után legkevesebb 36 felekezet hozott az Egyesült Államokban szabályokat a hasonló esetek megakadályozására.

Henry Burt, a Carolyn Waterstradtot is zaklató pap egyházának képviselője elmondta, hogy náluk is részt vesznek a papok szexuális zaklatás elleni oktatásban. Burt szerint felekezetük "nagyon komolyan veszi a kötelezettségeit, hogy templomai és intézményei biztonságosak legyenek a gyerekeknek és a felnőtteknek is".

Texas és Minnesota állam különösen érzékeny az ilyen szexuális visszaélésekre. Texasban komoly bűncselekménynek számít, ha egy vallási vezető - visszaélve áldozata lelki függőségével és gyengeségével - testi kapcsolatba kényszeríti valamelyik hívét.

A felmérésben olyan 18 év feletti nőket kérdeztek meg, akik legalább havonta egyszer részt vesznek istentiszteleten. A felmérés szerint tízből egy hívő tud a szexuális kapcsolatokról a pap és egyik híve között. A kutatást végző Diana Garland szerint a probléma az, hogy "ezek a papok Istenért és Isten nevében beszélnek az emberekhez. Ez pedig komoly hatalommal ruházza fel őket."

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090910-istenre-hivatkozo-papok-molesztaljak-az-amerikai-noket.html

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/09/09/AR2009090901724.html


2009/09/09

Ausztrália befogadja a csonkítás elől menekülő nőket

Az ausztrál kormány szerdán benyújtott törvénymódosítási javaslata szerint menedékjogot kapnának az országban azok a bevándorló nők, akiket hazájukban becsületgyilkosság vagy az fenyeget, hogy nemi szervüket megcsonkítják.

Chris Evans bevándorlási miniszter elmondta, hogy az ilyen menedékkérők nem mindig felelnek meg az ENSZ menekültügyi egyezményében foglalt feltételeknek, mert nem feltétlenül üldözik őket valamely emberfajtához, valláshoz, nemzetiséghez, társadalmi csoporthoz való tartozásuk vagy politikai véleményük miatt. Ezért bővítenék azoknak a kritériumoknak a körét, amelyek alapján menedékjogot kaphatnak bevándorló nők.

Akkor beszélnek becsületgyilkosságról, amikor egy nőt, akit azzal vádolnak, hogy szégyent hozott a családjára, emiatt megöl egy férfi rokona. A női nemi szerv megcsonkítása vagyis egy nő körülmetélése az, amikor nem egészségügyi okból, szándékosan megcsonkítják egy nő nemi szervét, vagy sérülést okoznak rajta. Ilyen csonkítást főleg afrikai országokban hajtanak végre.

http://index.hu/kulfold/2009/09/09/ausztalia_befogadja_a_csonkitas_elol_menekulo_noket/

2009/09/07

Encyclopedia of Sex and Gender

Encyclopedia of Sex and Gender - Men and Women in the World’s Cultures Volume I: Topics and Cultures A–K Volume II: Cultures L–Z
Publisher Springer US, 2004, ISBN 978-0-306-47770-6 (Print) 978-0-387-29907-5

Filmklub

Középpontban a NÕ – filmklub

Pécsi Katalin

A nõi film, a férfi film meg az androgünök. Pécsi Katalin beszélget Hadas Miklós szociológussal - Esztertáska

Elena Featherston

Visions of the Spirit - A Portrait of Alice Walker
A film by Elena Featherston
1989, 58 minutes, Color, 16mm/DVD
Order No. W99215

WMM

Women Make Movies

Women Make Movies Az 1972-ben alapított multikulturális non-profit média művészeti szervezet tevékenységének fókuszában a nők filmbeli alul reprezentáltságának és téves ábrázolásának problémája áll. Az elsősorban színes bőrű nőalkotók munkáját támogató szervezet független film- és videóalkotások gyártásához, népszerűsítéséhez, forgalmazásához és bemutatásához nyújt segítséget.

Nadrágviselésért ítélnek el egy nőt

El akarnak ítélni egy szudáni nőt, amiért nadrágot hordott közterületen, és ezzel a szemérmetlenséggel megsértette az iszlám jogot. A kartúmi hatóságok botozással kívánják a helyes útra terelni az újságírónőt.

Lubna Ahmed al-Husszein ügyének tárgyalása hétfőn folytatódik – írja az alArabiya. A bíróság negyven botütésre büntetheti a harmincas éveiben járó özvegyasszonyt, aki a szudáni nők jogainak szimbólumává vált. Az újságíró egy szudáni lap mellett az ENSZ kartúmi sajtóosztályának is dolgozik, így a hétfői meghallgatáson többek közt eldől, hogy mint az ENSZ foglalkoztatottja, immunitást élvez-e.

Az asszonyt még júliusban tartóztatták le 12 másik nővel együtt Szudán fővárosában, egy étteremben, társai szintén nadrágot viseltek. Lubna Ahmed al-Husszein nem kíván élni az ENSZ adta immunitással, inkább a szudáni jogrendszer nőkkel szembeni negatív diszkriminációjára szeretné felhívni a figyelmet ügyével.

„Ha botozásra ítélnek, fellebbezni fogok. Elmegyek a végsőkig, az alkotmánybíróságig akár, ha szükséges ahhoz, hogy megvédjem a jogaimat. Ha pedig az alkotmánybíróság szerint a törvény szerint helyes az ítélet, akkor vállalom a büntetést, még akkor is, ha nem negyven, hanem 40 ezer ütést kell is elviselnem” – mondta a szudáni újságírónő.

Az országban 2005-ben véget ért polgárháborút követő békeszerződés alapján 2010-ben választások lesznek. Dél-Szudánban jelenleg is törzsi összecsapások folynak, melyek legtöbbször a választásokat érintő politikai harcokra vezethetőek vissza. A szudáni nők politikai jogai vélhetően szintén előtérbe kerülnek majd, amennyiben Lubna Ahmed al-Husszeinek sikerül bizonyítania igazát.

Szudánban a közelmúltban tíz nőt hasonló kihágásokért már megbotoztak, köztük keresztényeket is.

http://www.fn.hu/kulfold/20090907/nadragviselesert_itelnek_el_egy_not/?action=nyomtat

Marquise Lepage

Marquise Lepage kanadai filmrendező, aktívan tevékenykedik a kanadai és a nemzetközi filmes közösségben. Filmjei témájukban és látásmódjukban eltérnek a dominánsnak - Hollywoody iskola - nevezett filmektől. A The Lost Garden - The Life and Cinema of Alice Guy-Blaché című filmjében feldolgozta a rendező munkásságát.

IMDb
WMM

2009/09/06

A túlsúlyos modellek is elutasítják a retusálást

Az amerikai Glamour magazin az "érezd jól magad a bőrödben" életérzést támogatja, és ezt a felhívást a túlsúlyos modell, Lizzie Miller retusálatlan fotóival szeretné hangsúlyosabbá tenni. Miller szerint a szerkesztő azért választotta az ő fotóját, mert látszik rajta, hogy a zsírpárnái ellenére is szexisnek és boldognak érzi magát a bőrében. A divatvilág már korábban is felszólalt a piszkafa modellek ellen, azonban ezek eddig leginkább reklámkirohanások voltak.

A francia ELLE retusálatlan címlapja után újabb provokációt kiváltó képek jelentek meg. Ezúttal egy túlsúlyos modell, Lizzie Miller pózol a Glamour magazinban. A 20 éves modell képét egyáltalán nem retusálták, így jól látszik, akárcsak a halandóknak, neki is vannak felesleges kilói.

A divatvilág nem halogathatja tovább a túlsúlyos nők elismerését, főleg ha arra gondolunk, a vásárlóerejük egyre növekszik. Jelenleg a kiskereskedők mindössze tíz százaléka gondol a nagyobb méretű ruhákat, cipőket viselő nőkre, viszont a túlsúlyos modellek most már egyre gyakrabban láthatók a kifutókon, írja az Entertainment Tonight.

Valószínűleg ennek is köszönhető az Egyesült Államokban megjelenő Glamour magazin ötlete, miszerint ezúttal nem egy piszkafa vékonyságú divatmodellt, hanem egy teltebbet tesznek címlapra. A 20 éves Lizzie Miller, akiről a Glamour címlapja alapján nem is mondanánk meg, hogy feleslege van, meztelenül állt modellt, és beleegyezett abba is, hogy a képet nem retusálják.

Érezd jól magad a bőrödben!

Lizzie Miller

A kép – akárcsak a francia ELLE [1] sminkeletlen színésznőket bemutató címlapja – óriási port kavart. A magazin szeptemberi számának fő témája azokkal a nőkkel foglalkozik, akik nem érzik jól magukat a bőrükben. Ennek kapcsán Miller elmesélte, annak idején, amikor a magazinokat nézegette tinédzserként, őt is zavarta, hogy nem egy olyan nő köszön vissza a tükörből, mint amilyeneket az újságokban lát.

Miller arról is beszámolt, hogy a felvétel még áprilisban készült, és őt is nagyon meglepte, hogy megjelent a lapban, írja a news.com.au. „Valójában a szerkesztő nem azért választotta ezt a képet, mert a testem egy bizonyos részére fókuszált volna, hanem mert a kép egy olyan pillanatban mutat, amikor komfortosan, szexisen érzem magam és boldognak látszom” – nyilatkozta Miller.

Remény és álszentség

A túlsúlyos modell szerint a kiadványnak köszönhető hírverés pont jól jön, és így végre a hasonló méretekkel rendelkező kolleganői is több lehetőséget kaphatnak a divatvilágban. Lizzie Miller ugyanis azt reméli, a tervezők, a kiadók és a hirdetők végre nem csak a vékony modellekkel próbálják meg eladni termékeiket.

A témában az első igazi áttörést a Dove hozta, amikor Kampány a valódi szépségért keretein belül különböző korú, alkatú, és súlyú nőkkel reklámozták termékeiket. Bár az álszentség felmerülhet, hiszen a cél a minél több termék eladása, azonban itt korántsem annyira súlyos a helyzet, mint a brit Vogue szerkesztőjénél. Alexandra Shulman igen hevesen kritizálta a tervezőket, amiért csupán nullás méretű modelleket alkalmaznak, majd ezek után kizárólag nullás méretű ruhákat küldött egy divatfotózáshoz.

liz450

Azóta a neves magazin állítólag változtatott a hozzáállásán, és a sovány modelleket Photoshoppal igazítják nagyobbra, írja a Daily Mail. Bár pontos információkat nem közöltek, azonban nehéz elhinni, hogy a kifejezetten vékony Kate Mossra rávarázsolnak néhány kilót, hogy ne látsszanak ki a bordái.

http://velvet.hu/trend/2009/09/06/a_tulsulyos_modellek_is_elutasitjak_a_retusalast/

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1210814/Lizzie-Millers-Glamour-magazine-shoot-How-models-picture-shook-world-flabby-tummy-all.html