2009/09/10

Istenre hivatkozó papok molesztálják az amerikai nőket

Hiába hozott sok kisebb-nagyobb amerikai felekezet rendszabályokat az egyházon belüli szexuális zaklatások megfékezésére, egy felmérés szerint változatlanul visszaélnek hatalmukkal a papok. A lelkipásztorok gyakran Istenre hivatkozva kényszerítik hiszékeny, segítséget kereső híveiket megalázó kapcsolatokra.

Száz vallásos nőből hármat zaklatnak a vallási vezetői a Wasington Post szerint. A lap egy szerdán közölt felmérésre hivatkozik, amely a vallási vezetők által elkövetett szexuális zaklatásokról szól. A felmérést készítő Baylor Egyetem szerint komoly a probléma, súlyosabb annál, "mint hogy néhány karizmatikus vezető sebezhető követőin élősködik" - mondta Diana Garland, a felmérés egyik készítője.

Forrás: Getty Images

A 42 éves Carolyn Waterstradt egy - az amerikai Közép-Nyugaton található - kis helyi evangélikus közösségben tapasztalt molesztálásokról beszélt. Egy házas pap kényszerítette őt szexuális kapcsolatra 18 hónapon keresztül. A férfi egy évtizede a nő lelkipásztora volt, és a testi kapcsolatukról is azt állította, hogy azt Isten rendelte úgy. "Hittem neki, mert iránymutatásért és segítségért fordultam hozzá" - mondta az áldozat. A papot azóta eltávolította az egyház.

A Washington Post szerint az utóbbi évek egyházi gyerekmolesztálási ügyei után legkevesebb 36 felekezet hozott az Egyesült Államokban szabályokat a hasonló esetek megakadályozására.

Henry Burt, a Carolyn Waterstradtot is zaklató pap egyházának képviselője elmondta, hogy náluk is részt vesznek a papok szexuális zaklatás elleni oktatásban. Burt szerint felekezetük "nagyon komolyan veszi a kötelezettségeit, hogy templomai és intézményei biztonságosak legyenek a gyerekeknek és a felnőtteknek is".

Texas és Minnesota állam különösen érzékeny az ilyen szexuális visszaélésekre. Texasban komoly bűncselekménynek számít, ha egy vallási vezető - visszaélve áldozata lelki függőségével és gyengeségével - testi kapcsolatba kényszeríti valamelyik hívét.

A felmérésben olyan 18 év feletti nőket kérdeztek meg, akik legalább havonta egyszer részt vesznek istentiszteleten. A felmérés szerint tízből egy hívő tud a szexuális kapcsolatokról a pap és egyik híve között. A kutatást végző Diana Garland szerint a probléma az, hogy "ezek a papok Istenért és Isten nevében beszélnek az emberekhez. Ez pedig komoly hatalommal ruházza fel őket."

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090910-istenre-hivatkozo-papok-molesztaljak-az-amerikai-noket.html

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/09/09/AR2009090901724.html