2009/09/13

Szülés közben meghalt egy 12 éves kislány

Három napig vajúdott egy szaúdi kórházban az a jemeni lány, akit 11 évesen adtak hozzá egy 24 éves, Szaúd-Arábiában dolgozó férfihoz. A lány meghalt, gyermeke már halva született.

Háromnapos vajúdást követően meghalt egy 12 éves jemeni kislány - közölte egy emberi jogi szervezet.

A 11 éves korában kényszerrel férjhez adott gyermek újszülöttje is halva született a szaúdi Haddzsa kórházában. Amint azt a jogvédők az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott közleményükban írják, Fauzíja Abdullah Juszefet egy évvel korábban családja egy 24 éves, Szaúd-Arábiában dolgozó férfihoz kényszerítette hozzá.

A legszegényebb arab országban a törzsi kultúra rányomja bélyegét a társadalomra, így a gyermekházasságok rendkívül gyakoriak.

"Ez az eset csak egy sok közül Jemenben. Oka az alacsony iskolázottság és az elmaradott gondolkodás" - mondta Ahmed al-Kuraisi, a Sijadzs jogvédő szervezet elnöke.

Az elszegényedett jemeni szülők igyekeznek hamar "túladni" leánygyermekeiken a hozomány érdekében. Ezenkívül széles körben él az a hiedelem, hogy az egészen fiatal gyerekkorban egymásnak ígért unokatestvéreket ez a lépés megvédi az "illetlen" kapcsolatoktól.

A jogvédő szerint nincsenek megbízható adatok arról, hogy évente hány házasság köttetik gyermekkorúak között. Magára gyermekházasságra két évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet az a nyolcéves kislány, aki maga ment bíróságra, hogy elválhasson harmincas éveiben járó férjétől. Tavaly a parlament törvényt fogadott el, amelyben a házasságkötés alsó korhatárát 17 évben szabja meg, ám sok törvényhozó munkálkodik ennek visszavonásán, mivel szerintük a cikkely "iszlámellenes".

http://index.hu/bulvar/2009/09/13/szules_kozben_meghalt_egy_12_eves_kislany/