2009/09/30

Lerántanák a leplet a muzulmán nőkről Amszterdamban

Fekete lepel vagy segély - választhatnak az amszterdami muzulmán nők.

NOL| 2009. szeptember 30.

Job Cohen, a holland város szociáldemokrata polgármesterének állítólagosan széleskörű támogatást élvező javaslata szerint a jövőben nem kaphatnak munkanélküli segélyt azok az asszonyok, akik burkába, vagyis tetőtől talpig fekete lepelbe burkolják magukat.

Régen volt már ilyen nagy egyetértés a holland politikában, mint ebben az ügyben: a kereszténydemokraták rögtön kaptak is az ötleten és támogatásukról biztosították. Aki a lepel miatt lesz munkanélküli, az igazán nem várhatja el, hogy az állam segélyezze - hördültek fel.

Mások még rátettek egy lapáttal: az embereknek manapság mindent el kell követniük, hogy megfeleljenek a munkaerőpiaci követelményeknek - tronfolt egy újabb szociáldemokrata. A jobboldali liberális Szabadság és Demokrácia pártja még rá is tett egy lapáttal: a fenti javaslat nem megy elég messzire, vélték, szerintük a burka viselését egyszer s mindenkorra be kéne tiltani a közterületeken.

Az amszterdami önkormányzat illetékese azonban óvatosan arra is figyelmeztetett: ők már évek óta felhívják a munkakeresők figyelmét arra, hogy a feltűnő (vagy éppen ellenkezőleg, a teljesen elleplezett) külső nem hat jól a munkavállalási esélyekre. De nemcsak a burka miatt gyűlhet meg az álláskereső baja a leendő munkaadóval, hanem gond lehet a feltűnő piercing is. Ezektől lesz szíves mindenki eltekinteni, ha komolyan munkát keres. De tény az, hogy piercinges-burkás jelentkezőktől egyelőre még nem vontak meg segélyt.

http://nol.hu/kulfold/lerantanak_a_leplet_a_muzulman_nokrol_amszterdamban