2009/10/07

Gázában tilos nőket motoron szállítani

A Hamasz-kormány Gázában megtiltotta a motorosoknak, hogy hátsó ülésükön nőket szállítsanak. A tiltást a Hamasz belügyminisztériumának honlapján tették közzé, ahol a rendelet célját is meghatározták: a polgárok biztonságának védelmét és a palesztin társadalom szokásainak és hagyományainak stabilitását.

Shiri Zsuzsa, Jeruzsálem| NOL| 2009. október 7.

Gázában nők maguk nem vezetnek motorkerékpárokat, de mindeddig előfordult, hogy a vezető mögött helyet foglalhattak. A Hamasz az iszlám vallási jog, a Saria szabályait igen szigorúan értelmezi, s nem ez az első intézkedésük ez ügyben. Mindent elkövetnek, hogy a tengerparton ne heverésszenek férfi-női vegyes párok, s többek közt a női ügyvédeket a törvényhozásban a fejkendő viselésére kötelezték - egyenlőre önkéntes alapon, de a szembeszegülőket a helyiek beszámolói szerint a verés és a letartóztatás veszélye fenyegeti.

A londoni Al-Quds al-Arabi lap jelentése szerint Gázában erénycsősz csoportok a nőket fejkendő viselésére szólítják fel különösen a számukra nagy kihívást jelentő tengerparton, s a magányos autókat vizsgálják, nehogy nem összeházasodott párok szerintük nemkívánatos módon együtt tartózkodjanak bennük.

http://nol.hu/kulfold/gazaban_tilos_noket_motoron_szallitani