2009/08/18

Burkini

Muszlim nőknek tilos fürdeni

Női Lapozó, 2009. I augusztus I 18.

Mivel a muszlim nők nem mutathatják meg nyilvánosan a testüket, uszodába is speciális fürdőruhában kell járniuk. Franciaországban most viszont úgy döntöttek, hogy ebben a burkininak nevezett dresszben nem léphetnek be a medencékbe, mert ezzel megsértik a higiéniai előírásokat.

Nem engedtek fürdeni egy arab nőt Párizs egyik külvárosa, Emerainville uszodájában, mert a testüket vallásuk intelmei szerint nyilvánosan takaró muszlim asszonyok fürdőruháját, a burkinit viselte. A nyugati szemeknek valóban szokatlan dressz nem testhezálló, és a fejen, továbbá a láb- valamint a kézfejeken kívül minden testrészt fed, és utcán is viselhető, emiatt pedig sérti az igen szigorú francia higiéniai szabályokat.

Az asszony azt mondja: ez egyszerű diszkrimináció, egy helyi tisztviselő, Daniel Guillaume azonban úgy látja, elengedhetetlen, hogy ennyire komolyan vegyék a tisztasági rendszabályokat. "Ezek a ruhák az utcán is hordhatók, így olyan molekulák, vírusok kerülhetnek a felületükre, amik aztán árthatnak a többi fürdőzőnek - mondta el a hivatalnok. Arra figyelmeztettük ezt a hölgyet, hogy senki nem fürödhet felöltözve, ugyanúgy, ahogy a nudisták sem mehetnek be az uszodába teljesen meztelenül."

AFP

A francia törvényhozók egyébként nem csak a muszlim asszonyok úszódresszét tartják nemkívánatosnak, hanem tradicionális utcai ruhájukat, a burkát is: nemrégiben az ország politikusainak egy csoportja azt javasolta, hogy tiltsák be a viselését. Nicolas Sarkozy, az ország elnöke támogatja a javaslatot, de az emerainville-i uszodai ügyben döntést hozó tisztviselők azt mondják: ennek semmi köze ahhoz, hogy ők kitiltották az asszonyt az intézményből.

http://www.noilapozo.hu/20090818/higieniai_okokbol_megtiltottak_a_furdozest_egy_muszlim_nonek_franciaorszagban