2009/08/16

Női miniszterek az új iráni kormányban

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök három nőt óhajt bevenni az új teheráni kormányba. Az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta az iráni kormányoknak még nem volt női minisztere.

Iránban az elnökválasztás hivatalos eredménye szerint Mahmúd Ahmadinezsád államfő a leadott szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg, így megkezdheti második elnöki mandátumát. Mir Hoszein Muszavi, a vesztes elnökjelölt és hívei azt állítják, hogy Ahmadinezsád választási csalásnak köszönheti győzelmét. A voksolás eredményének ismertetését követően kezdődött tiltakozási hullám a legnagyobb volt az 1979-es iszlám forradalom idején lezajlott tömegmegmozdulások óta. Hivatalos adatok szerint a tüntetésekben harminc személy életét vesztette, az ellenzék szerint viszont hatvankilenc. A hatóságok mintegy négyezer embert állítottak elő. Sokat közülük ugyan már szabadon engedtek, de háromszázan még mindig letartóztatásban vannak.

Ahmadinezsád vasárnap az állami televízióban jelentette be, hogy egy nőt az egészségügyi tárca, egy másikat pedig a népjóléti minisztérium élére akar állítani. A harmadik miniszteri posztra kiszemelt női jelöltjét, illetve annak tárcáját egyelőre nem nevezte meg. Amhadinezsád kormánylistáját szerdán terjeszti a parlament elé elfogadásra.

http://hvg.hu/print/20090816_iranikormany_noiminiszterek.aspx