2009/11/25

Elismerték a roma nők sterilizálását Csehországban

A prágai kormányfő mélységes sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt

Jan Fischer mélységes sajnálkozását fejezte ki azoknak az orvosoknak a súlyos hibái miatt, akik az elmúlt években akaratuk ellenére tettek meddővé szülni képes roma nőket.

Szilvássy József, Pozsony| NOL| 2009. november 24.


A cseh miniszterelnök kihangsúlyozta: kivétel nélkül egyéni mulasztásokról volt szó, ennek ellenére elengedhetetlennek tartotta hivatalnok kormányának a bocsánatkérését. Fischer hozzátette, hogy a kártérítések ügyét majd jövőre, a képviselőházi választások eredményeként megalakuló új kabinetnek kell rendeznie. Egyúttal felkérte az egészségügyi és az igazságügyi minisztert, hogy készítsenek törvénytervezetet, amely a jelenlegi rendelkezéseknél egyértelműbben szabályozná a sterilizálás végrehajtásának feltéteteleit.

Elena Goralová, a törvényellenesen sterilizált a csehországi nők szerveződésének vezetője megkeresésünkre jelentős előrehaladásnak nevezte, hogy a jelenlegi cseh kormány végre szembenézett a szomorú tényekkel, s nem igyekezett eltussolni, illetve letagadni a történteket, ahogy azt az elődjei tették. "Küzdelmünk azonban még nem ért véget, mert kárpótlást is követelünk, s ha nem járunk sikerrel idehaza, akkor a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordulunk, miként azt már nyolc szlovákiai sorstársunk megtette, akiknek 3500 eurós fájdalomdíjat ítéltek meg" - nyilatkozta lapunknak.

A csehországi roma nők törvénytelen sterilizálására öt évvel ezelőtt a budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központja hívta fel a figyelmet. Prágában sokáig tagadták ezeket a vádakat. Áttörést Otakar Motejl, emberi jogi biztos hivatala hozott, amely nemrég elismerte, hogy az eddig felderített tények alapján a múlt század kilencvenes éveiben és még 2002-ben is főleg a morvaországi Ostraván és Olomoucban akaratuk ellenére, illetve kellő felvilágosítás nélkül több mint ötven asszonyt tettek meddővé.

http://nol.hu/kulfold/elismertek_a_roma_nok_sterilizalasat_csehorszagban