2009/11/20

Párizsban még mindig nem hordhatnak nadrágot a nők

Több mint 200 éve hatályban van az a rendelet, amely szerint a párizsi nők nem, illetve csak és kizárólag kivételezett helyzetekben hordhatnak nadrágot. A nadrágtilalmat 1800-ban vezették be Párizsban, és bár többször próbálkoztak annak eltörlésével, a mai napig nem helyezték hatályon kívül – adta hírül a Telegraph. Az iráni szabályozásnál [1] is szigorúbb rendelet az összes párizsi nőre vonatkozott, senki sem bújhatott ki alóla. Azaz mégis. Ha valaki úgy szeretett volna öltözni, mint egy férfi, akkor „el kellett látogatnia a párizsi rendőrkapitányságra, hogy megkapja az engedélyt”- idézi a szabályzat szövegét a lap.

paris

A rendeletet először 1892-ben enyhítették, akkor már azok az asszonyok is nadrágot húzhattak, akik lovaglásra adták a fejüket, 1909-ben pedig már a biciklizőknek sem kellett tartaniuk a fellibbenő szoknyától. A szabályzatot többszöri próbálkozás után sem sikerült eltörölni, pedig 1969-ben a párizsi tanács is kérvényezte a rendőrfőkapitányt, törölje el az őskövületnek minősülő rendeletet.

A rendőrfőkapitány szerint meggondolatlanság lett volna, így nem tett eleget a kérésnek. Utoljára, 2003-ban a francia jobboldali párt, az UMP egyik politikusa próbálkozott a hatályon kívül helyezéssel, hiába. A Telegraph Evelyne Pisier jogászprofesszort, a Le Droit des Femmes (A nők jogai) című könyv szerzőjét emeli ki, aki úgy véli, hogy miután a nadrágtilalom még mindig életben van, a párizsi rendőrnők is megszegték a törvényt, amikor kötelezővé tették számukra a nadrág viselését.

http://velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/11/20/ketszaz_eve_nem_hordhatnak_nadragot_a_parizsi_nok/