2009/07/14

Manuela Veloso: "Miért kell a nőknek mindig jobbnak lenniük?

sg.hu / Berta Sándor

Manuela Veloso évek óta küzd az ellen, hogy túlzottan kevés nőt alkalmaznak műszaki területeken. A szakember a RoboCup versenysorozat elnöke és a Carnegie Mellon Egyetem professzora.


Manuela Veloso, azon kevés nő egyike, akiket elfogadtak a robotika világában. A július elején Grazban megrendezett RoboCup viadalon kereken 2300-an vettek részt, de közülük csak kevesen voltak nők. Megszokott dolog, hogy a számítástechnikában és a távközlési piacon az alkalmazottak többsége férfi. Azt azonban csak kevesen kérdezik meg, hogy miért van ez így?

"Nagyon nehéz nőket találni a tudományos életben és ezen belül is a robotika területén. 2004-ben az amerikai RoboCup-csapatomban négy nő is volt, idén először egy sem. Ugyan vannak nők a technika világában, de jóval többre volna szükség. Európában ez nehezebben valósítható meg, de nem tudom, miért. Az egyetememen indítottunk egy programot, amelynek keretében megpróbáljuk megnyerni a gyengébbnek tartott nem képviselőit a tudomány számára, majd meg is tartani őket ezen a területen. A hallgatók 30 százaléka nő, de a végzett hallgatóknál ez az arány 15 százalékra, míg a professzorok esetében 10 százalékra csökken. Remélem, hogy példakép lehetek, ez a legjobb, amit tehetek."

"A személyiségem elég erős. Nem teszek különbséget a nemek között. Mindig meg tudtam nyerni a kiváló hallgatókat és ők szívesen dolgoznak velem. Nem hiszem, hogy nőként tekintenek rám, de néha valóban nehéz az ötleteimet megvalósítanom. Van, hogy tízszer kell előadnom valamit és harcolnom kell azért, hogy figyelembe vegyék, megvalósítsák és hogy rájöjjenek egy egy jó ötlet" - jelentette ki Manuela Veloso.

A Portugáliában született professzor hozzátette, hogy számára mindig az eredmény a legfontosabb. Ha valami nem működik, akkor nem elnézéskéréseket akar hallani, hanem segít a diákjainak, hogy a valóban fontos dolgokra koncentráljanak és a feladatokat kis lépésekben haladva oldják meg. Ha ez túl sok időbe telik, akkor javasolja, hogy határozzák meg újra a problémát. A szakember elmondta, hogy ha valamit el akar érni, akkor nagyon fegyelmezett. A hallgatói mindig érzik magukon a nyomást, de el is ismeri a sikereiket.


"Jó, ha a dolgok működnek és kedvelem a versenyt is, de a legfontosabb, hogy szeretem a sikert. A legfontosabb az lenne, hogy ne abból induljunk ki, hogy egy adott pillanatban éppen hol tart egy nő és egy férfi, hiszen bármikor felzárkózhatnak. Azt kell nézni, hogy a jövőt tekintve milyen lehetőségek vannak bennük. Azt szoktam kérdezni, hogy miért kell a nőknek mindig mindenben jobbnak lenniük és mindent jobban csinálniuk? Ugyanis ez a férfiakról sem mondható el. Vannak hallgatóim, akik nem tudják megfelelő szinten a matematikát, hiányzik az elemzőképességük vagy nem tudnak csapatban dolgozni. Mindegyiküknek vannak hiányosságai, de nekünk, oktatóknak az a dolgunk, hogy segítsünk nekik kiépíteni a képességeiket és hogy jobbak legyenek. Én is fejlődöm és biztosan nem tudok valamit, amit a kollégáim meg igen. Mindannyiunknak fel kell zárkóznunk" - nyilatkozta Manuela Veloso.

A RoboCup elnöke hangsúlyozta, hogy egyszer szívesen csinálna egy olyan laborkísérletet, amelyben a résztvevők fele nő, fele férfi lenne. Mindenki egyenlő esélyekkel indulna, függetlenül attól, hogy melyik területen jobbak vagy rosszabbak a másiknál. A végén kiderülne, hogy ugyanolyan arányban lennének azok a férfiak és nők, akik sikerrel vették az akadályokat. Ha egy nő azt mondja, utálja a matematikát, azonnal megjegyzéseket tesznek rá, ha egy férfi közli ezt, akkor azt mondják: tud helyette mást. Veloso csak egyenlőséget akar.

"A legfontosabb, hogy a nők ne hagyják magukat eltántorítani az álmaik megvalósításától. Tűzzenek ki maguk elé nagy célokat, független attól, hogy éppen hol vannak. Ne hagyják, hogy a környezetük azt mondja, hogy nem érhetik el a céljukat. Az embereknek meg kell engedni, hogy kiélhessék a szenvedélyeiket. Támogatni kell őket. Amennyiben egy diákom odajön hozzám és közli, hogy robotikával akar foglalkozni, de nincs meg a megfelelő matematikai képzettsége, azt felelem neki: semmi baj, majd megszerzed. Halálunkig tanulunk. A nőknek gyakran azt mondják: ezt nem tudod. De ezek a megjegyzések sosem fogják előrevinni az emberiséget" - szögezte le Manuela Veloso.

http://www.sg.hu/cikkek/68558
Manuela Veloso - http://www.cs.cmu.edu/~mmv/
http://futurezone.orf.at/stories/1616525/
Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Manuela_M._Veloso