2009/07/17

Robotcsajok Rákosszentmihályról

Két magyar lány édesapjuk ösztönzésére kezdett robotokat építeni, aztán a hónap elején Grazban kupát nyertek a táncoló, nyomkereső gépekkel. De hogyan lesz egy kiegyensúlyozott, humanoid család tagjaiból RoboFamily?

Kancsár Mercédesz és Diána külsőre megkülönböztethetetlen bármely átlagos humanoid létformától: fejenként két kezük van, két lábuk, fejenként egy fejük, és ha van is bennük eldugva valahol egy processzor meg pár szervómotor, nagyszerűen titkolják. Ha az utcán látná őket az ember, meg nem mondaná, hogy nemrég nyertek nemzetközi robotversenyt. Pedig de.

Nagypapájuk, id. Kancsár Dezső rákosszentmihályi kertjében beállt a nyár, és úgy maradt. Harmincnégy fok árnyékban, két kutya liheg, hinta, medence, hátrébb veteményes, a fákon néhány madár olvad. A Kancsár lányok és Nagy Zsófi, Diána csapattársa a fűre terítenek egy műszaki rajznak látszó papírlapot, és ráállítanak két saját összeszerelésű robotot. Mercédesz fog egy tévé-távirányítónak látszó távirányítót, benyom rajta egy gombot, és a fekete-bronzszínű Robonova [1] a rákosszentmihályi kert kellős közepén eltáncolja a versenykűrt, amely a hivatalos leírás szerint egy kis szirtakiból, egy kis ír szteptáncból és egy kis kánkánból áll. Egy kis jóindulattal ugyan, mert a szervómotorok által mozgatott robot, hogy is mondják csak, meglehetősen robotszerűen mozog, de aki akarja, simán belelátja a táncot. Belelátta nemrég a grazi RoboCup 2009 [2] robot-világbajnokság zsűrije is: a 16 éves Mercédesz a RoboFolk nevű csapat tagjaként Pálinkás Ritával és Donka Viviennel nyert világbajnoki kupát, a 10 éves Diána Nagy Zsófiával együtt RoboGirls néven nyertek a 14 év alattiak között.

A verseny több kategóriában zajlik, a táncos mellett, ahol a humán versenyzők együtt mozognak a robotokkal, van célpontmegtalálós liga is, a nagyobbak pedig focizó robotokat eresztenek egymásnak.

A kert füvére terített nyomtatott pályán meglehetősen bizonytalanul mozog Diána Lego Mindstorms NXT [3]-je, Mercédesz kétlábú Robonovája pedig még egy deszkalappal maga alatt is könnyen feldől egy-egy bonyolult elem végrehajtása közben. Mercédesz azt mondja, hogy az instabil színpad miatt ez a grazi versenyen is többször megtörtént. A RoboCupon ráadásul nemcsak azért jár pontlevonás, ha feldől a robot, mint mondjuk a műkorcsolyában, hanem azért is, ha a gazdája segít neki, és felállítja – ennek fényében különösen dicséretes a versenyen elért eredmény.

Mi mennyi?

„Anno 800 euróért vettük az első Robonovát, és szép lassan, évenként mindig költünk rá 100-200 ezer forintot, plusz szervók, giro, akku, szenzor, bluetooth..." – mondja az ifjabbik Kancsár Dezső, a RoboDad, aki mentorként részt vett mindkét lány csapatának felkészülésében és a versenyen is. „A kicsiknél Legóval mentünk: ott a bolti NXT 70-80 ezer körül van, az Edu 125 volt. Csináltattunk csapatpólót, névjegykártyát, repiajándékokat, ruhákat robotnak, csajoknak... ez körülbelül 50-60 ezer lehetett a két csapatnak. Ezen kívül a nemzetközi versenyre van egy nevezési díj, most 600, illetve 300 euró volt a két csapaté. Utazás, szállás, kaja... mint egy normál nyaralásnál. Szóval ennyi eddig még épp belefért a családi költségvetésbe, de Szingapúrra [jövőre ott rendezik a RoboCupot] már kell valami szponzor."

RoboDads have RoboGirls

De hogyan lesz egy teljesen normálisnak tűnő rákosszentmihályi családból RoboFamily? Minden a RoboDaddel, Kancsár Dezsővel kezdődött, aki eredetileg pilótának tanult, ahogy ő mondja, Malév-szakon, de amikor a rendszerváltás környékén végzett, kiderült, hogy a Malévnak nincs szüksége új pilótákra, így gyorsan átképezte magát informatikussá. Amikor ismerőse, RoboSanyi (civilben Juhos Sándor győri villamosmérnök és sajtgyári területi képviselő) megismertette a Robonovával, amit a dél-koreai Hitec [4] gyárt, Kancsár azonnal beleszeretett, és beszerezte az alkatrészeket.

A robotokat segítséggel ugyan, de a lányok rakták össze csavaronként, és ők is programozzák őket. A Robonova Robobasic [5] compilerrel lefordított nyelvre hallgat, a másiknak, Diánáék háromkerekű Lego Mindstorms NXT-jének saját egyszerű, vizuális programnyelve van, de aki ért hozzá, akár C-ben vagy Visual Basicben is bütykölhet rá kódot.

A RoboDad-hatás jól érzékelhető a lányok további tervein is, egyikük sem tartja kizártnak, hogy felnőtt korában informatikával foglalkozik majd, de Mercédesz, aki egyébként infoszakos osztályba jár, azt is el tudja képzelni, hogy berepülőpilóta lesz belőle. Találják ki, honnan veszi az ötletet.

Hogy a sok befektetés máris megtérült, az jól látszik a lányokon, akik úgy használják a „kalibrál" meg a „detektál" szavakat, mintha az anyatejjel szívták volna magukba a robotikát. Megpróbáljuk rávenni őket, hogy adják elő a fő attrakciót, a robottáncot, de csak húzzák az időt, először átöltöznek, majd vissza, de végül mégis a modern robottudomány egyetlen lehetséges alternatíváját választják: belengetik magukat a kerti hintán, majd a holtpontról elrugaszkodva hatalmas csobbanással a medencébe vetik magukat. Ezen a ponton nem tehetünk mást, mint hogy fejet hajtunk a 21. századi tudomány eredményei előtt.

http://galeria.index.hu/tech/2009/07/16/robotcsajok_rakosszentmihalyrol/
http://index.hu/tech/2009/07/18/robotcsajok_rakosszentmihalyrol/