2009/07/13

Nem akarnak aktivistát az USA Legfelsőbb Bíróságában

Ne hajtson végre senki "személyes programot" az igazságszolgáltatás csúcsán - ezzel fejezték ki republikánus szenátorok kétségeiket Sotomayor bírónő meghallgatásának nyitónapján.

NOL | 2009. július 13.

Sotomayor bírónő meghall...
Sotomayor bírónő meghallgatása nyitónapján
Reuters - Kevin Lamarque

Bokasérülése, felpolcolt lába miatt a "nekifutott" erős ige lenne, mindenesetre egy hét alapos kikérdezésnek ült neki Sonia Sotomayor, akit Barack Obama elnök májusban jelölt az amerikai Legfelsőbb Bíróság új tagjának.

Az 54 éves, szövetségi fellebbviteli bírónő szenátusi meghallgatása hétfőn kezdődött meg. Ha jóváhagyják, a testület mindenkori első spanyolajkú - és egyáltalán, nem angol anyanyelvű - tagja lesz, egyben a jelenlegi második (a mindenkori harmadik) nő. A visszavonulását bejelentő egyik fehér, férfi bíró helyére jelölt Sotomayorral kapcsolatban még a demokraták támogatói körében is merültek fel kétségek.

Különös figyelem irányul rá nemcsak azért, mert Obama első ilyen jelöltjéről van szó, és mert a bíróságon belül éppen egyensúlyban vannak a liberális és a konzervatív bírák, hanem Sotomayor korábbi, vihart kavart egyes kijelentései és ítéletei miatt is.

Így például egyfajta etnikai harcosként is beállítják őt, kiragadva például egy, az igazságszolgáltatás etnikai sokszínűségét méltató, évekkel ezelőtti mondatát: "Azt remélném, hogy egy bölcs latin asszony gazdag élményeinek köszönhetően gyakrabban jut helyesebb következtetésre, mint egy fehér férfi, aki nem azt az életet élte."

Már a nyitónapon felmerült az a vitás ügy, amelyben a Legfelsőbb Bíróság a minap szembehelyezkedett egy bírói testület, és benne Sotomayor korábbi ítéletével.

Ennek alapja a Connecticut állambeli New Haven tűzoltótiszti teljesítményértékelése volt, lényege pedig, hogyan lehet kezelni a "faji kérdést" a közalkalmazottak előléptetésénél.

Ronald Dworkin, világhírű jogászprofesszor is ezt kérdezi a jelölttől a The New York Times hétfői számában: van-e elvben morális vagy alkotmányos kifogása a faji egyenlőtlenség csökkentésére irányuló kényes politikákkal szemben?

Patrick Leahy szenátor, az igazságügyi bizottság elnöke kiemelte, hogy páratlannak számít Sotomayor 17 éves közvetlen ítélkezési gyakorlata, a szintén demokrata Dianne Feinstein pedig azt méltatta, hogy gazdag élettapasztalattal járul majd hozzá a főtalárosok munkájához.

A republikánusok azonban éppenséggel a minimumra szeretnék szorítani a személyes szempontok szerepét, azaz e jelölt esetében a női vagy spanyolajkú aktivizmust.

Egymás szájából vették ki a szót: Jeff Sessions szerint "hívhatjuk empátiának, előítéletnek vagy együttérzésnek, mindenesetre nem a jog gyakorlásáról van szó", míg kollégája, Charles Grassley úgy vélte: "tökéletesen biztosak akarunk lenni benne, hogy a jelölt hűségesen, személyes részrehajlás vagy előítélet nélkül értelmezi az alkotmányt - ez a legalapvetőbb kritérium, hogy valaki a Legfelsőbb Bíróság bírája lehessen."

Az Amerikai Bírói Kamara ajánlása szerint a jelölt ne tegyen ígéreteket arra vonatkozóan, hogyan döntene konkrét esetekben. Sőt egy szakértő szerint annyira maradjon az általánosságoknál, hogy egyenesen halálra untassa a bizottságot.

Ha Sotomayor semmi botrányosat nem mond, és Obama nem kényszerül emiatt neve visszavonására, ezúttal élethosszig tartó álláshoz juthat hozzá. A legidősebb főbíró 89 éves, és még Gerald Ford elnök nevezte ki, 1975-ben.

http://nol.hu/archivum/nem_akarnak_aktivistat_az_usa_legfelsobb_birosagaban

Sonia Sotomayor - http://en.wikipedia.org/wiki/Sonia_Sotomayor