2009/08/14

a nőkre nézve súlyosan diszkriminatív törvényt fogadtak el Afganisztánban

HRW: Szex nélkül enni sem kap a feleség

MTI | 2009. augusztus 14.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a nőkre nézve súlyosan diszkriminatív törvényt fogadtak el Afganisztánban, amellyel Hamid Karzai elnök az augusztus 20-i elnökválasztás előtt akar szavazatokat szerezni.

A síita nőkkel szembeni diszkriminációt törvényesítő jogszabályt fogadtak el Afganisztánban, közölte pénteken a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet.

A HRW szerint az afgán hivatalos közlönyben július 27-én közzétett törvény számos visszafejlődést mutató, az alkotmányt közvetlenül megsértő rendelkezést tartalmaz a nők jogaira vonatkozóan. Olyan kitételt is tartalmaz, amely szerint a férjnek joga van megvonni feleségétől az anyagi támogatást, beleértve az élelmet is, ha a nő nem hajlandó kielégíteni szexuális igényeit.

A szóban forgó törvény értelmében a gyermekek feletti gyámság minden esetben az apákat és a nagyapákat illeti meg. A nőknek engedélyt kell kérniük férjüktől, ha munkát akarnak vállalni, a nemi erőszak elkövetői pedig mentesülhetnek a felelősségre vonás alól, ha egy bizonyos összeget kifizetnek áldozatuknak.

A HRW azt állította, hogy a jogszabály annak a márciusban elfogadott házassági törvénynek az újabb verziója, amely végül nem lépett életbe, mert a nyugati országok úgy értelmezték, hogy engedélyezné a házasságon belüli nemi erőszakot [1].

A néhány héttel az augusztus 20-i elnökválasztás előtt hatályba lépett, módosított törvénnyel Hamid Karzai elnök lényegében "eladta a nők jogait" a fundamentalista síita vezetőknek szavazataikért cserébe, vélekedett Brad Adams, a HRW ázsiai részlegének igazgatója.

"Ezeknek a barbár törvényeknek el kellett volna tűnniük a tálib rezsimmel együtt 2001-ben, ám Karzai újraélesztette őket, és hivatalosan áldását adta rájuk" - mondta a jogvédő. A New York-i székhelyű szervezet felszólította az Afganisztánt támogató nagyhatalmakat, hogy vegyék rá az afgán elnököt a jogszabály módosítására.

http://index.hu/kulfold/2009/08/14/hrw_szex_nelkul_enni_sem_kap_a_feleseg/

http://www.hrw.org/en/news/2009/08/13/afghanistan-law-curbing-women-s-rights-takes-effect