2009/08/10

Rachel Louise Carson - tengerbiológus, ökológus, író. Föltételezik, hogy az ő írásainak hatására indult meg a nemzetközi környezetvédő mozgalom.

„Aztán egyszer csak valami különös rontás támadt a vidékre, és többé semmi nem volt már olyan, mint azelőtt...” (Rachel Carson: Néma Tavasz, 1962)

Az írónő tartott attól, hogy a technológia jóval gyorsabban fejlődik, mint az emberiség felelősségérzete. Elsőként kiáltotta világgá, majd könyvében példák sorával bizonyította, hogy növényvédő szerek esztelen használata visszafordíthatatlan pusztítást okoz a növény- és állatvilágban, s beláthatatlan következményei lehetnek az emberre is. A leghatározottabban elutasította, hogy az ember célul tűzze ki a természet leígázását, és tiltakozott az ellen, hogy az emberiség egész környezetét elárasszák mérgező anyagokkal - annál is inkább, mert a veszélyeztetettség mértéke nem ellenőrizhető, a tudósok pedig képtelenek pontosan megjósolni az élő szövet sejtjeiben felhalmozódó mérgek hosszú távú hatásait.

http://www.nndb.com/people/843/000031750/rachel-carson-3-sized.jpg


Sokan e könyv megjelenésétől számítják a civilszervezeti és az állami környezetvédelem létrejöttét. Máig ható eredményei között megemlíthatjük a DDT és más veszélyes vegyszerek használatának betiltását, a Föld Napjának megünneplését, környezetvédelmi törvények születését és állami ellenőrző szervek felállítását.

http://www.zoldbolt.hu/termek/nema-tavasz

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rachel_Louise_Carson