2011/01/19

Az Európai Női Lobbi 50/50 kampánya

A nemek egyenlősége nélkül nincs modern európai demokrácia! Az Európai Női Lobbi 50/50 kampánya
2009. március 17., kedd

Írta / Forrás: Szerkesztő


A modern demokrácia nem képzelhető el a nemek társadalmi egyenlősége nélkül: vagyis nőknek és férfiaknak egyenlő arányban kell jelen lenniük a képviselőtestületekben, mikor az életüket befolyásoló döntések születnek.

Támogassa az Európai Női Lobbi 50/50 kampányát: www.5050democracy.eu

Az Európai Női Lobbi 50/50 kampánya
"Nemek egyenlősége nélkül nincs modern európai demokrácia!"
Támogassa az Európai Női Lobbi 50/50 kampányát: www.5050democracy.eu

2009-ben Európa új Európai Parlamentet választ. Új Európai Bizottság alakul, új elnökkel, s új elnöke lesz az Európai Parlamentnek is. Vajon az új Európai Parlamentben hány képviselő lesz nő, és mindkét EU csúcsvezető öltönyt és nyakkendőt visel majd?

Nagyszerű lehetőség kínálkozik jövőre az Európai Unió egésze számára, hogy demokratikusabbá váljon. A modern demokrácia nem képzelhető el a nemek társadalmi egyenlősége nélkül: vagyis nőknek és férfiaknak egyenlő arányban kell jelen lenniük a képviselőtestületekben, mikor az életüket befolyásoló döntések születnek.

Az EU népességének több mint fele nő. Az Európai Unió demokratikus legitimációját súlyosan csorbítja, hogy a nők jelenleg az uniós intézmények minden szintjén alulreprezentáltak a döntéshozatalban. Ez az egyenlőtlenség ugyanakkor minden kísérletet meghiusít, amely egy befogadóbb, részvételi demokrácia megvalósítására irányul.

Itt az ideje, hogy valós lépések történjenek!

Ha igazságos demokráciát akarunk Európában, minden európainak magától értetődően biztosítani kell a képviseletet, nőknek és férfiaknak egyaránt.

A nemek társadalmi egyenlősége teremti meg politikai rendszereink modernizációját, ahol nők és férfiak, bár különbözőek, egyenlő arányban osztoznak a jogok, a felelősségek és a hatalom felett. Legyen a nemek egyenlősége a polgárok döntéshozatalba való jobb bevonását, az európaiak igényeit és vágyait valósan tükröző politikaalkotást célzó európai kezdeményezések motorja, így növelve az Európai Unió legitimációját is.

Felszólítunk minden olyan döntéshozót, magánembert és szervezetet, akik fontosnak tartják a demokrácia és igazságosság előmozdítását, hogy országhatárok és politikai pártok érdekhatárai felett átívelve, minden szinten támogassák ezt a kampányt.

Azonnali és hosszú távú intézkedéseket várunk, melyek biztosítják a nemek egyenlőségét mind az uniós, mind a nemzeti szinten, hogy javuljon politikai berendezkedésünk minősége és működése. Ezért felszólítunk:

•Minden európai szintű és nemzeti politikai pártot, hogy azonnali hatállyal biztosítsa a nemek egyenlőségét a 2009 júniusában előttünk álló Európai Parlamenti választások jelöltállítási mechanizmusában – így vegye azt figyelembe választói listáik összeállításakor, és a választói program tervezése közben.
•Európában minden nőt és férfit, hogy ragadja meg a most adódó lehetőséget, hallassa hangját, s a demokrácia, a nemek egyenlősége és az igazságosság szempontjait szem előtt tartva adja le voksát 2009-ben
•Minden uniós tagállamot, hogy a demokrácia és a nemek egyenlősége iránti elkötelezettségét úgy fejezze ki, hogy biztosítja az EU 2009-ben kinevezendő csúcsvezetői szintjén a nők egyenlő reprezentációját.
•Minden európai civil szervezetet és szakszervezetet, hogy tevőlegesen támogassák ezt a kampányt hálózataikon keresztül, úgy, hogy az európai választásokra készülő kiáltványaikban és a döntéshozókkal való kapcsolattartáskor kérjék számon a nemek egyenlőségét is.
Támogassa az Európai Női Lobbi 50/50 kampányát: www.5050democracy.eu