2011/01/19

Jane Austen magánélete (Becoming Jane, DVD)


Romantikus feminista születik – Jane Austen magánélete
Írta: Klimó Petra
2010. március 25. csütörtök, 12:52


Magazin - Film






A 18. századi Anglia félhamvas kisasszonyai engedelmesen házasodnak, tehetős férjet vadásznak, megélhetést alapoznak. Így szokás. Ciki, ha kilógsz a sorból, hát még ha megrögzötten az ellenkező irányba menetelsz. Miss Austen madárfüttyös délutánokon születő írásait szeli ketté a tapasztalat: szerelmi kaland, ifjonti hév és női öntudat formál új benyomásokat. Becoming Jane.

A filmesek szeretik Jane Austent, olyannyira, hogy a regényeiből született adaptációknak se vége, se hossza. Ezzel nehéz mellényúlni, a madárcsicsergős erdei sétát, szalagos kalapot, snájdig fekete katonatisztet lovon, bálban, álmélkodva – bármikor megveszem. A csecsebecsék iránti fogékonyságon nincs mit szépíteni, de Austent nem az üres szépelgés tette ennyire népszerűvé kétszáz éven át, hanem az időtlen humor, amivel megrajzolta alakjait: a 18. század végi angol arisztokrácia szűk világban mozgó, felfuvalkodott nemeseit, a nyomukban kapaszkodó modoros erkölcscsőszöket, vagy a megfőzhető, rajongásra erősen hajlamos csitriket, akiket agyafúrt svihákok szöktetnek meg házassági ígérettel.

Ám a feldolgozásra váró regények sajnos elfogytak (hat teljes művet hagyott az utókorra), így ésszerű megoldásnak tűnt a szerző magánéletéből gyöngynyakláncot fűzni. Akár örülhetnénk is, az olvasót mindig hajtja a kíváncsiság, kivel, mivel, hogyan és mit csinált az író, amikor éppen nem írt. De talán kissé drasztikus leegyszerűsítés Jane Austen regényeiből kifacsarni egy egész életutat. Milyen kényelmes is a feltételezés: Mr. Darcy hús-vér férfi volt (a valódi neve Lefroy, aki legalább annyira arcátlan, rideg és gőgös, éppolyan kimérten rakosgatta a lábait tánc közben, mint a papíron rajzolt utód), Jane Austen pedig alighanem hasonlóan lányregényes, bóktól csókig tapasztaló életet élt, akár a hősnői, tipródva értelem és érzelem kettőse között.


Jane Austen magánélete: Anne Hathaway és James McAvoy



Ugyan az írónő leveleinek tanúsága szerint valóban volt Austen életében egy Lefroy-epizód, csakhogy az ír ügyvéd mindenféle regényes maszlagtól lecsupaszítva mindössze nyári kaland lehetett. A kalandot persze 18. századi körülmények között kell értelmeznünk, könnyű fellángolás flörtbe csomagolva. Közel sem olyan orkánerejű, regényeket és későbbi irodalmi karriert alakító érzelmekkel, ahogyan a filmben látjuk.

Sebaj, nem kell görcsösen ragaszkodnunk a tényekhez, átlendülünk ezen a malőrön. Belerévedhetünk helyette James McAvoy (Darcy/Lefroy) bágyatag kék szemébe, akit szűziesen kamaszos ábrázatával egyszerűen képtelenség komolyan venni. És persze el kell nyomnunk az időnként ránk törő déjà vu-érzést is, amikor gondolatainkban keresgélünk, honnan is olyan ismerős a zongorából hamis hangokat kifacsaró lány, vagy a könyveibe temetkező Lizzy Bennet/Jane Austen. Mindezek mellett helyes kis történet egy induló írónőről, aki eleinte kiforratlan és dacos, de szenvedéllyel ír és szeret. Igyekszik kitörni az illem szabta közösségi keretek közül, s majdhogynem egy feminista kondíciójával újít regényirodalmat (és üti el a rögbilabdát). Könnyű vele elmélázni: a végén már szinte hajamnál fogva rángattam ki magam a Jane Austen-hangulatból vissza oda, ahol a jóképű fiatalemberek nem csak megközelítik az illendőség határait, hanem jócskán át is lépik azt. Szóval kell néha egy kis mezei virágos könnyfakasztás, de csak óvatosan adagolva.

Jane Austen magánélete (Becoming Jane, DVD)

Szereplők: Anne Hathaway, James McAvoy, Maggie Smith, Julie Walters, James Cromwell, Joe Anderson, Lucy Cohu, Laurence Fox
Rendező: Julian Jarrold
Forgalmazza: Budapest Film