2011/01/19

Egy lányról (An Education), 2009


Rossz nevelés – Egy lányról (An Education)
Írta: Rostás Eni
2010. április 03. szombat, 11:35


Magazin - Film





Mi történik akkor, ha a Hamupipőkébe oltott Audrey Hepburn fejét elcsavarja egy külvárosi dzsigoló? Izgalmasabb-e Párizs, mint Oxford? A latinmagolást vagy a fényűző aukciók és francia sanzonok hívogató világát választja egy 16 éves? Egy lányról – Kritika.



Nagy hiba lett volna nem leütni a magas labdát, gondolták a fordítók. (oh igen, már megint azok a fránya fordítók!) Ha van egy film, ami egy lányról szól, és még Nick Hornbynak is köze van hozzá, mi más lehetne a címe? Egyszer már bejött, nem igaz? Ha Hornby következő munkája egy kecskéről, esetleg egy mélytengeri planktonról fog szólni, akkor sem kell túl sokat gondolkodni a címadáson. Az Egy lányról forgatókönyve egy angol újságírónő, Lynn Barber azonos című memoárjából íródott. A Sunday Times írója saját kamaszkori liezonját regéli el azonos című írásában. Itt jön a képbe szárnysegédként a Pop, csajok, satöbbi kultírója. A rendező pedig nem más, mint az a Lone Scherfig, aki az Olasz nyelv kezdőknek és a Wilbur öngyilkos akar lenni című filmeket is jegyzi. Legújabb drámája a Sundance Fesztiválon közönségdíjat kapott, a Brit Független Díjátadón 6 kategória esélyese volt, főszereplőjét Oscarra jelölték.


Carey Mulligan




A sztori lehetne akár egy szabadon választott csillámporos tündérmese szinopszisa is. A fiatal fruska beleszeret a hercegbe, és boldogan élnek, amíg világ a világ. Plusz egy nap. Szerencsére az alkotók is tudják, hogy a hepiend már nem divat, és tettek róla, hogy erre a főszereplő leányzó is rájöjjön. Jenny élete – ne szépítsük – dögunalom. A szürke festékkel leöntött kispolgári létbe beletörődni kénytelen (ám képtelen) lány egy esős délutánon belefut Davidbe, aki sármos, okos és gazdag. Pont olyan, amiről minden tizenéves fruska álmodozik. Bár David homlokán ott villog a ne higgy neki, hazudik! felirat, a lány mégis beleszeret.

Jenny nyolctól kettőig csak egy átlagos diák, de délutánonként és hétvégén belekóstol a felső tízezer megrészegítő világába. Csillogó partik, puccos éttermek, vidéki hétvégék, párizsi kiruccanás, ruhák, ékszerek és egy jóképű férfi védelmező karja. Egy egészen pici dolog zavar be a képbe. A tanulás. A jobb sarokban a kultúra és gazdagság ígéretével támadó gonosz, aki a snájdig David képében csábítja a lányt, a bal sarokban a krétaszagú Oxford és a szülői elvárások. Két tűz között Jenny, a szerelmes tinilány. Jenny mindig arról álmodozott, hogy egy neves egyetemen folytatja tanulmányait, de a megnyerő mosolyú playboy új ajtókat nyitott előtte. A tanulás háttérbe szorul, a lány jegyei romlanak, tanárai aggódnak. És hogy mit szólnak mindehhez a lány szülei? Hát kérem, semmit. David anyucit és apucit is behálózza, sőt az ujjai köré csavarja, hogy aztán egy laza mozdulattal pöccinthesse vissza őket a poros, szürke valóságba.



Jenny otthagyja az iskolát, és közelgő esküvőjére koncentrál. A szigorú tekintetű tanárnő hiába kongatja izomból a vészharangot, a szerelem vak és süket. A utca végéről előkerül egy feleség és egy gyerek, Jenny szépen felépített látszatélete pedig szempillantás alatt romba dől. Anyuci ájuldozik, apuci meg vakarja a fejét, hogy lehetett ennyire önző, pénzéhes, vagy csak szimplán hülye. Peter Sarsgaardról eddig is tudtuk, hogy remek színész, Carey Mulliganre sem csak a bájos kis pofikája miatt várhat nagy karrier. Alfred Molina csont nélkül hozza a kisvárosi nyárspolgárt, aki egy kis pénzmagért a saját lányát is egy idősebb férfi karjaiba lökné.

Lehet, hogy az egész túl tanmeseszagú, és pár tinilánynak nem ártana kötelező tananyaggá tenni, de legalább nem moralizál, és nem ad a szereplők szájába vaskos életbölcsességeket. Igazi feel-good film. Élvezd!








Egy lányról (An Education) angol dráma, 2009

Rendező: Lone Scherfig
Szereplők: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Dominic Cooper, Rosamund Pike, Matthew Beard, Ellie Kendrick, Sally Hawkins

Magyarországi bemutató: 2010. április 8.