2011/01/27

Nem tetszik a pécsi püspöknek a nőkiállítás


Nem tetszik a pécsi püspöknek a nőkiállítás
Index
2010. szeptember 23., csütörtök 11:55 | aznap frissítve
Mayer Mihály szerint a női szerepeket vizsgáló pécsi tárlat az istentagadó liberálisok legnagyobb blődségén, a "gender ideológián" alapul. A püspök a kiállításról a meghívóból tájékozódott, a képeket nem látta, de a gender mainstreaming-et emberellenesnek tartja.

Mayer Mihály püspök
A pécsi Hattyúház Galéria Engedetlenek című kiállításán nyolc lengyel női képzőművész munkái lesznek láthatók, amelyekkel az alkotók a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákat kérdőjelezik meg. Mayer Mihály megyés püspök a megyei lapnak küldött levélben tiltakozott miatta: miként az Indexnek fogalmazott, a nemi szerepek vizsgálatával foglalkozó "gender ideológiát" az "istentagadó liberálisok legnagyobb blődségének" tartja.

„A lengyel kultúra ezúttal az általánosan elfogadott kulturális és társadalmi normák ellen lázadó nő szemszögéből jelenik meg. A kiállítás külön erre az alkalomra készült munkákat mutat be a performance, installáció, fotó, video, szobrászat vagy festészet segítségével” – áll a Pécs 2010 programsorozat keretében rendezett kiállítás ismertetőjében [1].


Mayer püspök szerint a kiállítás szellemisége szemben áll a keresztény családfelfogással, ezért a társadalom alapintézményeit fenyegeti. A kiállítást korábban Krakkóban is bemutatták, a magyarországinál jóval befolyásosabb lengyel katolikus papok azonban nem tiltakoztak miatta. A kiállítás ma délután nyílik, így azt Mayer püspök nem láthatta.

hirdetés
Mint azt a püspök az Indexnek elmondta, a kiállítás meghívója alapján alakította ki a véleményét, de nem a konkrét kiállítás, hanem az általa gender mainstreaming-nek nevezett törekvés propagálása ellen emelte fel a szavát.

Forrás: EKF
„A meghívóban szerepelt a gender mainstreaming kifejezés. Nem a konkrét kiállítás, és nem a képek miatt tiltakoztam: hanem az ideológia ellen, ami emberellenes. Az a fő mondanivalója, hogy mivel nincs Isten, nincs teremtés sem. Az ember kezdetben egynemű volt, és a szocializáció révén vált férfivé és nővé, a cél pedig megint egyneművé tenni az emberiséget, Ezért a férfi férfivel, a nő nővel való együttélését szépnek mutatja, a házasság pedig e nézet szerint tele van erőszakkal, bajjal, szomorúsággal.”

Abszurdnak hangzik

Mayer Mihály a kérdésünkre elmondta, hogy véleményét Gabriele Kuby A nemek forradalma című könyve alapján alakította ki, amit annyira fontos műnek tart, hogy elküldte az egyházmegye iskoláiba is a tanároknak.

A kiadó az alábbi szöveggel ajánlja a könyvet: „A gender ideológiája lopva beszüremkedett az Európai Unió szervezeteibe, és számos országban az állami intézményekbe, egyetemekre és más képzési központokba, sőt az iskolákba és óvodákba is. Meg kell alkotni az új gender-embert, aki maga dönti el, hogy férfi vagy nő akar-e lenni, leszbikus, meleg, hetero-, bi- vagy transzszexuális. Abszurdnak hangzik mindez?”

Mi a gender?

A gender tudomány (gender studies) elsősorban az angolszász egyetemeken kialakult, mára széles körben elterjedt diszciplina, mely a nemi szerepek társadalmi és kulturális aspektusait vizsgálja. A gender mainstreaming azt a közpolitikai törekvést jelöli, hogy a törvények és politikai intézkedések előkészítésekor mindig vizsgálják meg azok lehetséges következményeit a férfiakra és a nőkre nézve. Más szóval azt célozza, hogy az állami beavatkozások révén gyengüljenek a nemekkel kapcsolatos előítéletek és eltűnjenek az azokból fakadó társadalmi egyenlőtlenségek.


http://index.hu/kultur/klassz/2010/09/23/nem_tetszik_a_pecsi_puspoknek_a_nokiallitas/