2011/01/27

Sarkozy a feministák szorításában


Kotics László 2010. március 3., szerdaSarkozy a feministák szorításában
Címkék: feminizmusfranciaországsarkozy
A Franciaországot szimbolizáló Marianne nevű nőalak, illetve a róla készült legújabb ábrázolás keltett belpolitikai vihart Franciaországban. Mit szimbolizál egy terhes fiatal nő Nicolas Sarkozy kormánya, és mit a feministák számára?
http://kitekinto.hu/europa/2010/03/03/sarkozy_a_feministak_szoritasaban/
A klasszikus Marianne ábrázolás Eugene Delacroix híres
festményén Egy, a francia kormány legújabb politikai kampányában felhasznált várandós anyáról készült fotó áll a Sarkozy elnököt érő legújabb támadások középpontjában. A reklámkampány, mely a francia gazdaságba invesztált 35 milliárd eurós hitelt igyekszik megismertetni, elfogadtatni a közvéleménnyel, Franciaország hivatalos jelképét, a Marianne nevű nőalakot használja mint a jövőbe vetett remény és bizakodás szimbólumát. A képen Marianne fehér ruhában, mezítláb és láthatóan pozitív várakozással tekint a jövőbe. A hirdetés szlogenje így szól: „Franciaország a jövőjébe fektet”.

A 975,000 euróba kerülő kampány irányítója, Thierry Saussez elmondása szerint: „Mivel itt a jövőbe történő befektetésről van szó egészen természetesnek tűnt, hogy az anyasággal, ezzel a gyönyörű, pozitív szimbólummal népszerűsítsük a tervezetet”. Mint kiderült ez nem volt mindenkinek olyan természetes, hiszen feminista újságírók, gondolkodók, bloggerek óriási felháborodásuknak adtak hangot országszerte, mivel véleményük szerint a Marianne-t terhesnek ábrázoló fotó lealacsonyítja a nőket és arra utal, hogy a „gyengébbik nem" pusztán utódok nemzésére alkalmas. Az egyik legbefolyásosabb feminista blog, az Olympe et Le Plafond de Verre írója szerint: „A hirdetés azt sugallja, hogy a nők feladata a gyerekek világrahozatala, miközben a férfiak milliárdos hitelek sorsáról hoznak döntéseket”. A Le Féminin l’Emporte szerzőjének meglátása szerint pedig: „Az állam kezének nem szabadna a méhemben turkálnia és főleg nem pénz után kutatva”.




Kattintson és látogasson velünk Párizsba! Pusztán a száraz tények alapján megalapozatlannak tűnik a vád, mely szerint a Fillon-kormány a nőket csupán másodrendű állampolgárnak tekintené. Míg az Egyesült-Királyságban például a 23 miniszterből hatan vannak nők, addig Franciaországban Sarkozy választási ígéreteihez híven 15 fős létszámmal kinevezett kormányban heten is a „gyengébbik nem” képviselői, annak ellenére, hogy a parlamenti képviselők között alig több, mint minden tizedik nő. Roselyne Bachelot-Narquin az Egészségügyi, ifjúsági és sportminiszter még tavaly nyilatkozott így a francia elnökről: „Ő felismerte a fontosságát - jóval korábban, mint sokan mások - hogy több hatalmat kell adni a nőknek. Pontosan ezért van, hogy a mostani kormány sokszínűbb, mint az előzőek. Sarkozy hozzáálása alapvetően feminista és pragmatikus”.


A szimbólumok szintjén látszólag azt veszik rossz néven a feministák, hogy ellentétben a Delacroix által megfestett Marianne-al, aki fedetlen keblekkel, félelem nélkül és elszántan vezeti harcba a sorsán változtatni akaró népet, a hirdetésben ábrázolt Marianne békés, passzív ráadásul áldott állapotban lévén alapvetően sérülékeny és érzékeny. Úgy tűnik viszont, hogy a feministák a vita hevében elmulasztották figyelembe venni azt a csöppet sem jelentéktelen tényt, hogy Marianne Franciaország egészének nőalakban megjelenő jelképe nem pedig a francia nő szimbóluma. Íly módon Marianne mindenkori ábrázolása sosem egy adott csoport helyzetét, alá vagy fölérendelt voltát hivatott jelképezni, hanem sokkal inkább Franciaország egységét, reményeit, jövőjét és haladásának irányát. Ennek megfelelően a Nagy Francia Forradalom óta, de az elmúlt évtizedekben legfőképp, egyébként is jellemző, hogy Marianne-t békésebb szerepekben ábrázolják főleg a gyarapodást, fejlődést kifejezendő.