2011/01/27

Nők a finn választások legnagyobb győztesei

EurActiv 2007. április 4., szerdaNők a finn választások legnagyobb győztesei
Címkék: nőkparlament
http://kitekinto.hu/europa/2007/04/04/nk_a_finn_valasztasok_legnagyobb_gyztesei
42 százalékban hölgyek ülnek a finn törvényhozás épületében, Magyarországon ez az arány mindössze 10,8 százalékos. A márciusi finn választások megdöntöttek minden eddigi rekordot a skandináv országban.
Minden eddiginél nagyobb számban jutottak be nők a finn parlamentbe a márciusi választásokon. A képviselők 42 százaléka a szebbik nemhez tartozik a most kezdődő parlamenti ciklusban. A négy évvel ezelőtt újjáalakult törvényhozásban csupán 37,5 százalék volt az arányuk.

116 férfi és 85 nő jutott be a finn parlamentbe, s ez a nemi eloszlás a nők szempontjából minden korábbi sikert felülmúl. Az eddigi rekord az 1991-es választásokhoz fűződött, amikor is 77 asszony és lány nyert mandátumot.

Négy parlamenti csoportban: a zöldek, a szociáldemokraták, a kereszténydemokraták és a svédek néppártiak soraiban a nők alkotják a többséget. (Eddig ez csak a környezetvédők frakciójára volt jellemző.) A "legférfiasabb" alakulat a Baloldali Szövetség, amelynek 14 férfi és csupán három nő tagja van. Ugyanők mondhatják magukénak a legmagasabb átlagéletkort (53,4 év), míg a legfiatalabbnak a zöldek csoportja bizonyul, átlagosan 40,2 éves életkorral.

A finn képviselők kétharmada diplomás. Majdnem minden második delegált családos, gyermekei vannak, a parlament tagjainak 70 százaléka házasságban él. A szinglik aránya a 2003. évi 25 százalékról 19 százalékra csökkent - írja a Helsingin Sanomat.

Magyarország viszonylatában ezek az arányok messze elmaradnak a finn példától. Bár a legújabb közvéleménykutatási adatok alapján a legnépszerűbb politikusok első 3 helyezettje nő, a parlamenten belül a női képviselők aránya világszinten is igen alacsony; hazánk a 173 országból a 127. helyen áll a nők részarányát tekintve a maga 10,8 százalékával. Ez az eredmény a közép-európai térségben a legalacsonyabb érték, és Európában is pusztán három ország van, ahol alacsonyabb a nők aránya a parlamentben, mint Magyarországon.