2009/10/14

CEDAW bizottság 2006

Magyar- magyar ügy az ENSZ-ben
Népszabadság • Munkatársunktól • 2006. augusztus 3.
Kisebb botrány kerekedett New Yorkban abból, hogy szenvedélyes hangú levelet küldött az ENSZ-tagországok misszióvezetőinek Morvai Krisztina.

A nők hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő CEDAW bizottságban hazánkat negyedik éve képviselő jogásznő - mint arról tegnap a hvg.hu beszámolt - azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy izraeli nyomásnak engedve nem javasolta decemberben lejáró mandátumának meghosszabbítását, és a helyére inkább egy cionista nőszervezet aktivistáját, Pető Andreát jelölte.
Pető Andrea végül nem kapott elég szavazatot bizottsági taggá választásához, így hazánk a jövő évtől nem kap szerepet az ENSZ-bizottságban.
A jelenleg is Amerikában tartózkodó Morvai a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: kemény munkát végzett az ENSZ-ben, mégsem hosszabbították meg újabb négy évre, mert Göncz Kinga külügyminiszter inkább a jó barátját - Pető Andreát - jelölte helyette. "Elmúltak már azok az idők, amikor nem lehetett szabadon kritizálni a kormányt" - mondta.
Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője annyit közölt lapunkkal: Morvai, noha őt is a kormány delegálta annak idején, szakértővé választása után nem volt hajlandó együttműködni a kabinettel, sőt egyes esetekben a kormány álláspontjával ellentétes véleményt képviselt, ezek után, mandátumának lejártakor, Magyarország - nem baráti, hanem szakmai alapon - más jelölt után nézett.
Pető Andrea nem kívánta kommentálni a történteket, kérdésünkre csak annyit közölt: megtiszteltetésnek érezte a felkérést, hónapokon át sokat dolgozott a megválasztásáért, ami pedig a Morvai-levélben emlegetett Esztertáska szervezetet illeti, amelynek alapítója, az nem más, mint feminista zsidó nők hagyományőrző közhasznú kulturális alapítványa, és mint ilyen, távol áll a cionizmus eszméjétől.