2009/07/28

Aung San Suu Kyi a demokratikus mozgalom fő alakja Burmában

Tekintélyes mianmari politikusok követelték vasárnap Aung San Suu Kyiellenzéki vezető házi őrizetének feloldását a Nobel-békedíjaspolitikusnő 60. születésnapja alkalmából.



A "Veterán politikusok csoportja", akik közül többen még együtt harcoltak Aung San tábornokkal, az ország függetlenségi harcának hősével, Aung San Suu Kyi apjával, akit 1947-ben gyilkoltak meg, közleményükben méltatták a politikusnő kitartását a mianmari demokráciáért. Nyilvánosságra hoztak továbbá egy levelet, amelyet Than Shwe generalisszimusznak, a katonai junta vezetőjének, hogy oldják fel Aung San Suu Kyi két év óta tartó házi őrizetét és engedjék szabadon az országban bebörtönzött, az Amesty International nemzetközi emberi jogi szervezet adatai szerint mintegy 1350 politikai foglyot.

Közben Suu Kyi pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért rangúni székházában tíz buddhista szerzetes imádkozott a világhírű emberi jogi harcos szabadulásáért, akinek a születésnapjáról vasárnap az egész világon megemlékeztek rendezvények egész sorával a különböző jogvédő szervezetek, értelmiségi csoportok.

Aung San Suun Kyit immár harmadszor tartják házi őrizetben azóta, hogy 1988-ban hazatért Mianmarba.

(MTI)

http://www.nol.hu/archivum/archiv-366754




Mianmar: Aung San Suu Kyi házi őrizete belügy


Belügynek tekinti Mianmar Aung San Suu Kyi ellenzéki vezető házi őrizetét. Nyan Win mianmari külügyminiszter, aki jelenleg Malajziában tartózkodik az el nem kötelezett mozgalom tanácskozásán, hétfőn megerősítette, hogy a ranguni junta szombaton újabb egy évvel meghosszabbította a Nobel-békedíjas ellenzéki politikus házi őrizetét. Történt mindez annak ellenére, hogy Mianmarra már jó ideje nemzetközi nyomás nehezedik Aung San Suu Kyi ügye miatt, és Kofi Annan ENSZ-főtitkár közvetlenül Than Shwét, a junta vezetőjét szólította fel Suu Kyi szabadon bocsátására.

Aung San Suu Kyi az elmúlt 16 évből tizet börtönben vagy házi őrizetben töltött azután, hogy 1990-ben az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért elsöprő győzelmet aratott a parlamenti választásokon. A katonai junta azonban nem volt hajlandó elfogadni a választási eredményt és átadni a hatalmat. A 60 éves politikusnőt 2003 óta gyakorlatilag elvágták a külvilágtól, nincsen telefonja, továbbá bejárónőjén és orvosán kívül senki nem látogathatja. Támogatói reménykedtek abban, hogy szombaton szabadon engedik, miután a junta első ízben engedélyezte Ibrahím Gambari ENSZ-főtitkárhelyettes látogatását nála.

http://www.nol.hu/archivum/archiv-405527


http://en.wikipedia.org/wiki/Aung_San_Suu_Kyi