2009/07/30

Elhunyt Gayatri Devi, Dzsaipur utolsó királynője

Elhunyt Gayatri Devi, az egykori nyugat-indiai Dzsaipur királyság néhai maharadzsájának felesége, aki India függetlenné válása után politikai szerepet vállalt, és híres volt szépségéről.

A 90 esztendős hölgyet tíz nappal ezelőtt szállították a dzsaipuri kórházba. Orvosa elmondta, hogy gyomor- és légzőszervi problémák vezettek szerdán bekövetkezett halálához. Temetésének időpontját csütörtökre tűzték ki a hamvasztóhelyen, ahol az egykori királyi család temetési szertartásait tartják - közölte mostohafia.


Gayatri Devi a maharadzsa harmadik felesége lett

Gayatri Devi egy kelet-indiai királyi családba született 1919. május 23-án, és húszéves korában ment férjhez Dzsaipur uralkodójához, elnyerve ezzel a maharani címet. A maharadzsa harmadik felesége lett.

A több mint ötszáz királyságra szakadt indiai szubkontinensen 1947-ben szűnt meg a brit gyarmati kormányzás. Egyidejűleg elapadt a királyi magánpénztárak brit támogatása, és a független Indiában eltörölték a királyi címeket. Számos uralkodóház teljesen elszegényedett, ám a dzsaipuri királyi családnak sikerült megőriznie gazdagságát, luxusszállodákká varázsolva egykori palotáikat.

A világ egyik legszebb asszonyaként emlegetett Gayatri Devit ábrázoló fotográfiák divat- és életmódmagazinok címlapjain jelentek meg.

Az asszony a hatvanas években politikai pártot alapított, és képviselőként bekerült az indiai parlamentbe. A hetvenes években vonult vissza a politikai élettől. Közéleti tevékenysége során felkarolta a nők oktatását, és Dzsaipurban, Rádzsasztán állam fővárosában iskolát alapított lányok számára, amelyet róla neveztek el.

http://www.deluxe.hu/newsprint.php?page=newsprint&id=8528
http://en.wikipedia.org/wiki/Gayatri_Devi