2009/07/07

Galgóczi Erzsébet

Emlékezés egy társadalomkritikus írónőre

2009. május 17. 12:17

Emlékkonferenciával, koszorúzással és irodalmi műsorral emlékeznek meg Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író halálának 20. évfordulójáról május 20-án Győrött, valamint az alkotó szűkebb pátriájában, Győr-Ménfőcsanakon - mondta Horváth Sándor Domonkos, az írónőről elnevezett városi könyvtár igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján.


MTI

Az emlékkonferencián neves történészek és kutatók, köztük Pomogáts Béla, Széles Klára és Vasy Géza beszélnek Galgóczi Erzsébet regényeiről, novelláinak drámaiságáról. Mezey Katalin József Attila-díjas költő, műfordító pedig feleleveníti az írónővel folytatott beszélgetéseit. A konferenciának a városi könyvtár ad helyet.

A megemlékezés a továbbiakban Ménfőcsanakon folytatódik, ahol az irodalombarátok megkoszorúzzák az írónő sírját a Koroncói úti temetőben. A rendezvény a Bezerédj-kápolnában irodalmi műsorral zárul, amelyben válogatás hangzik el Galgóczi Erzsébet munkáiból előadóművészek tolmácsolásában.

Galgóczi Erzsébet 1930-ban született Ménfőcsanakon. Az 1950-es évek közepétől újságíróként és dramaturgként dolgozott, majd 1959-től szabadfoglalkozású író volt. 1961-ben jelent meg Félúton című kisregénye és Ott is csak hó van című novelláskötete. Műveiben a társadalomban tapasztalható politikai és morális konfliktusokat ábrázolta. Életműve csúcsa, a Vidravas című politikai dokumentumregénye 1984-ben jelent meg. További ismert munkái a Kinek a törvénykönyve, a Pókháló, A közös bűn és a Törvényen kívül és belül. Húsz évvel ezelőtt ménfőcsanaki szülőházában halt meg. A Győrhöz tartozó kertvárosban emlékszobát rendeztek be tiszteletére és utcát neveztek el róla.

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=24509

Wikipedia