2009/07/08

Nők festhették a barlangrajzokat

A barlangrajzokat a közhiedelem szerint férfiak hozhatták létre. Az amerikai kutatók legújabb elmélete szerint azonban túlnyomórészt nők vehettek részt a leghíresebb képek megalkotásában.


A franciaországi Pech Marle és Gargas barlangok kézmintáinak legújabb elemzése során Dean Snow, a Pennsylvania Állami Egyetem professzora és munkatársai szerint az derült ki, hogy sok kisebb, főleg női kézlenyomat látható a falakon.

A nagyobb tenyereket férfiak, míg a kisebbeket a kutatók szerint nem csak fiatalabb fiúk, hanem nők, vagy fiatal lányok hagyhatták hátra. A lenyomatok vizsgálatai, és az anatómiai jellegzetességek figyelembe vételével a szakértők biztosak abban, hogy a rajzokat a közösség összes tagja együtt készíthette. A kézlenyomatok egyébként kétféle megoldással készülhettek: az egyik során valamilyen cső segítségével fújták a festéket a kőre tett kézre, míg a másik során a szájba vett festéket spriccelték a kéz köré.



A szakértők emellett egy modern tenyérlenyomat-adatbázist is elkészítették, amelyet egy genetikai elemzéssel kiegészítve érdekes eredményekre jutottak. Eszerint az európai génállományban a közelmúltig a felső paleolitikum jellegzetességei domináltak, és az európaiak tenyere nagyon hasonlít ősi elődeikéhez. Snow szerint a vizsgálat azt bizonyítja, hogy a nők szerepe a korábban hittnél nagyobb lehetett az egykori társadalmakban, és talán az is kiderülhet, hogy a művészek többsége nő lehetett.

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=25260

http://news.nationalgeographic.com/news/2009/06/photogalleries/cave-handprints-actually-women-missions-pictures/index.html

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1197680/After-25-000-years-scientists-discover-artwork-created-cave-men-AND-cave-women.html