2009/07/06

Útmutató anyakönyvvezetőknek meleg párokhoz

Matalin Dóra| Népszabadság| 2009. július 6.

Útmutató készült anyakönyvvezetőknek, hogy miként viszonyuljanak az azonos nemű párokhoz. Július elsején hatályba lépett ugyanis az a törvény, amely azonos nemű párok számára lehetővé teszi bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését.


- Bár a párom egyelőre nem fogadhatja örökbe közösen vállalt gyermekünket, első születésnapját kapcsolatunk bejegyzésével ünnepeljük - mondja Judit, a 35 éves leszbikus tanárnő. Élettársával az elsők közt lesznek Magyarországon, akik bejegyzett élettársi kapcsolatra lépnek.

Sharon és Amber tánca a ...
Sharon és Amber tánca a San Francisco-i városháza előtt
Reuters - Erin Siegal

Július elsején lépett ugyanis hatályba az a törvény, amely ezt azonos nemű párok számára lehetővé teszi. (Januártól hatályba lép egy másik lehetőség is, a közjegyzői nyilvántartásba vétel, amely mind azonos, mind különnemű párok számára nyitva áll.) A bejegyzett élettársi kapcsolat a házassághoz hasonlóan anyakönyvvezető előtti akaratnyilvánítással jön létre.

"Ez az új feladat sok anyakönyvvezető számára kihívás lehet, hiszen talán ez az első alkalom, hogy meleg vagy leszbikus emberrel találkoznak" - áll abban az útmutatóban, amit melegszervezetek készítettek anyakönyvvezetőknek. A cél, hogy ők is jobban megértsék a melegek sajátos élethelyzetét, és csökkenjen annak esélye, hogy konfliktusok alakuljanak ki a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során.

- Az anyakönyvvezetőkkel folytatott megbeszélések során azt kérték tőlünk, hogy segítsünk olyan beszédpanelek, szertartási elemek, versek, zenék összeállításában, amelyek egy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítési szertartása során felhasználhatóak - mondja Dombos Tamás, a kiadvány egyik szerzője. Hozzáteszi: voltak számukra furcsa kérdések is, például, hogy "ilyen esetekben hogy döntsék el, hogy ki a férfi és ki a nő".

Még mindig házasok - h...
Még mindig házasok - hirdetik pólójukon az esküvőjük első évfordulóját ünneplő kaliforniai élettársak
Reuters - Lucy Nicholson

Az anyakönyvvezetők egy része már túl van egy, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló képzésen is. - Többségük nem volt ellenséges, inkább csak bizonytalanok - állítja Dombos Tamás. Hozzáteszi: a képzésen csak néhányan tettek megjegyzéseket, például azt, "hogy fog kinézni, ha egy heteroszexuális pár után bejön egy meleg pár". Ugyanakkor volt olyan anyakönyvvezető is, aki kollégáinak megjegyezte, hogy ő "ilyenben nem vesz részt".

- Nemzetközi tapasztalatokból tudjuk, hogy akadhatnak problémák, egy brit anyakönyvvezető például vallási okra hivatkozva megtagadta azonos nemű párok öszszeadását, végül per lett az ügyből - meséli Dombos Tamás. Az útmutatóban épp ezért hangsúlyozzák: a munkavégzés során az anyakönyvvezetők nem adhatnak teret személyes véleményüknek, és a törvény szerint nem is utasíthatnak vissza ilyen feladatot, mert ezzel megsértik az egyenlő bánásmód követelményét.

A kiadvány kitér a megfelelő szóhasználatra (meleg vagy leszbikus a homoszexuális helyett), a családtagok kezelésére, sőt biztonsági problémákra is. A készítők felhívják a figyelmet arra is, hogy az első időszakban elképzelhető, hogy homofób ellentüntetők zavarják meg a bejegyzett élettársi kapcsolatok megkötését, ezért érdemes a biztonsági szolgálatot előre értesíteni.

- Nehéz megbecsülni, hány azonos nemű pár szeretne regisztrált élettársi kapcsolatra lépni. Július elseje előtt minden érdeklődőt elküldtek a hivatalokból azzal, hogy jöjjenek vissza később - mondja Dombos Tamás. A környező országok tapasztalatai pedig nagyon eltérőek: Szlovéniában három év alatt alig egy tucat azonos nemű pár állt anyakönyvvezető elé, Csehországban viszont több százan voltak már az első évben.

http://nol.hu/belfold/20090706-utmutato_anyakonyvvezetoknek_meleg_parokhoz