2009/07/06

Roberto Saviano: Női sors a maffia földjén

La Repubblica

A maffiáról szóló regény, a Gomorra szerzője, Roberto Saviano a balliberális La Repubblica hasábjain a nők helyzetével foglalkozik az olasz délen, vagyis ott, ahol az élet valamennyi területét a bűnszövetkezetek, a tradíciók által évszázadok óta megszabott titkos kapcsolatok határozzák meg. Szenvedélyes cikke a nők helyzetét e közegben már-már olyannak láttatja, mint az iszlám világában.

Nem egyszerű e világban nőmnek lenni – állapítja meg. Kimondhatatlan nehézséget jelent megfelelően egyensúlyozni a modernitás és a hagyományok között, és ez fellazítja a morális tartást, lelkiismeretlenné teszi a társadalmi cselekvést, legfőképp a gazdaság működését. A közvélekedéssel ellentétben a nők itt délen nem teljesen jogfosztottak; módjukban van elrendelni valakinek a halálát, ha az akadályozza gazdasági tevékenységük céljait, ugyanakkor nincs jogukban szeretőt tartani, de még ahhoz sem, hogy elhagyják férjüket, ha már nem szeretik őt. Dönthetnek milliárdos üzletekről, de ha férjük börtönbe kerül, kötelesek az özvegyi gyász szinte minden külsőségét magukra ölteniük, arcukat nem festhetik. Az olasz dél női minden szempontból a férfivilágtól függenek, csak az ő vonatkoztatási rendszerükben értelmezhető létük.

Nem így a férfiak, akiknek joguk van csak önmaguknak, feleségükre való tekintet nélkül élni. Igaz, e téren van az utóbbi időben némi változás. A nők ellenállása lazított a szabályokon. Igaz, ma is joga van a férfinak szeretőt tartani, de nem „tisztességes” asszonyt, mint korábban az évszázadok során, hanem „alacsonyabb rendűnek” tekintett bevándorlókat, orosz nőt példfául, lengyelt, esetleg románt vagy moldovait – írja Saviano.

http://globusz.net/print/2470

eredeti cikk: http://www.repubblica.it/2009/04/sezioni/cronaca/camorra-9/donne-a-sud-di-gomorra/donne-a-sud-di-gomorra.html