2009/07/07

Pán Márta szobrászművész

Hatalmas acélszobrokból nyílik kiállítás a Szépművészetiben

| 2009. július 7., kedd

Pán Márta szobraiból nyílt kiállítás kedden a fővárosi Szépművészeti Múzeumban; a hatalmas acélplasztikák mellett a művész néhány korai grafikáját, valamint famodelljeit bemutató tárlat a világszerte elismert, nemrég elhunyt szobrász előtt tiszteleg.

"Pán Márta a Franciaország és Magyarország közötti kapcsolatot jelképezte" - mondta René Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete a Szépművészeti múzeum kiállítás-megnyitóján. Hozzátette, a szobrász a 20. század végének és a 21. század elejének egyik kiemelkedő alkotója volt, akit nem csupán Európában, hanem az Egyesült Államokban, Kanadában és Japánban is elismertek.

Letisztult formák

René Roudaut szavai szerint az 1947-ben Párizsba költözött szobrász már első, 1952-es franciaországi kiállításán számot adott tehetségéről és a letisztult geometriai formák iránti vonzódásáról.

"Annak ellenére, hogy szobrai első ránézésre teljesen letisztultak, ezek a művek egytől egyig saját védjegyét, személyes hangulatait hordozzák" - emelte ki a francia nagykövet. Arra is kitért, hogy Pán Márta sohasem ragadt le egyetlen kifejezési módnál, mindig az újszerűséget kereste.

Geskó Judit, a kiállítás kurátora, a múzeum 19. és 20. századi gyűjteményének vezetője elmondta: a kiállítás központi elemét adó, a múzeum különböző pontjain elhelyezett nagyméretű acélszobrok 1968 és 2006 között készültek. Megjegyezte, hogy az organikus, "élő és egyben klasszikus szobrok", amelyek átalakítják a múzeum tereit, egy nagy ívű művészeti pálya majdnem 40 évét ölelik fel.

A szeptember 20-ig megtekinthető kiállítás nem az egyetlen főhajtás a tavaly elhunyt művész előtt: 2011 májusában a városligeti tavon kortárs nemzetközi szoborkiállítást rendeznek, amelyen számos európai művész alkotásai mellett Pán Márta szobrait is kiállítják majd.

Úszó- és mobilszobrokról volt híres

Pán Márta 1923. június 12-én született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, majd 1947-ben Párizsban telepedett le, ahol eleinte növényekről készített rajzokat, később fokozatosan jutott el az absztrakthoz. 1952-ben ment férjhez André Wogenscky építészhez, akit Le Corbusier műhelyében ismert meg. Ugyanebben az évben lett francia állampolgár.

Bár Magyarországon kevésbé volt ismert, Pán Márta világszerte híres mobil és úszó szobrai, plexiüvegből készült köztéri alkotásai megtalálhatóak a francia fővárosban éppúgy, mint Kanadában, Hollandiában, Brazíliában, Japánban, Szaúd-Arábiában és Libanonban, valamint a világ nagy múzeumaiban és parkjaiban.

Egyszerű, letisztult szobraival - amelyekben az egyensúlyi helyzetből adódó természetes mozgás kap hangsúlyt - az ötvenes években keltett feltűnést: első igazán jelentős alkotása, a Teck 1956-ban a világhírű koreográfust, Maurice Béjart-t - Jerry Mulligan zenéjével - az azonos című balett megalkotására inspirálta. 1958-ban Berlinben, 1959-ben Párizsban mutatták be az Egyensúly című szobrához készült másik Béjart-balettet. A otterlói Kröller-Müller Múzeum megrendelésére készítette első úszó szobrát, amelyet több másik követett. Köztük egy a New York-i Central Parkban látható, és ő tervezte a párizsi Champs Elysées szökőkútjait is.

A hetvenes évektől plexiüveget használt munkáihoz, de a víz továbbra is jelentős szerepet játszott alkotásaiban. Pán Márta évtizedek óta foglalkozott a "tájszobrászattal", önálló, ám a tájba tökéletesen beilleszkedő kompozíciók kialakításával. 1991 májusában a budapesti Műcsarnokban átfogó kiállítást rendeztek alkotásaiból.

http://index.hu/kultur/klassz/2009/07/07/hatalmas_acelszobrokbol_nyilik_kiallitas_a_szepmuveszetiben/

képek: http://galeria.index.hu/kult/2009/07/07/pan_marta_szobrok_a_szepmuvesz/

Wikipedia