2009/08/04

Fotók a 20. századot formáló amerikai nőkről

Judy Garland a mozivászonról, Isadora Duncan, a tánc forradalmára, akárcsak a két énekesnő, Ella Fitzgerald és Joan Baez: csak néhány a leghíresebbek közül. A mi időnk asszonyai címmel a 20. század leghíresebb amerikai nőalakjait bemutató fotókiállítás nyílik pénteken a washingtoni National Portrait Gallery termeiben.Ann Shumard, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a bemutatott 90 személyiség az élet legkülönbözőbb területein működött: volt közük politikus, képzőművész, feminista, konyhaművész, énekesnő, színésznő, polgárjogi harcos.

A felvételeken életük emlékezetes pillanataiban láthatók: Marilyn Monroe amerikai csapatoknak énekel Koreában, a fogyatékosok jogaiért küzdő süketnéma és vak Helen Keller kezében Braille-írásos könyvvel áll a fényképezőgép elé, Janis Joplin rockénekesnőt pedig Linda McCartney egy 1967-ben készült felvétele mutatja be.

Julia Child, a francia konyha nagy népszerűsítője egy húsboltban tűnik fel, az 1917-ben megörökített Margaret Sanger feminista harcos börtönbe is ment a családtervezés ügyéért, Althea Gibson, a tenisz fekete bőrű csillaga pedig a Harlem utcáin tanít gyerekeket erre a sportra.

"Megannyi gazdag, inspiráló történet" - mondja Ann Shumard, rámutatva kedvenc felvételére. Ezen Virginia Apgar látható, amint világra hozza gyermekét. A híres aneszteziológus orvosnő nevéhez fűződik az Apgar-szám, amelynek öt tesztjét ma is használják az újszülöttek egészségi állapotának megállapítására.

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=21910