2009/08/06

A szenátus csütörtökön jóváhagyta Sonia Sotomayor kinevezését a legfelsőbb bíróság tagjai közé

Spanyol ajkú legfelsőbb bíró az USA-ban

MTI 2009. augusztus 6.

A szenátus csütörtökön jóváhagyta a Barack Obama által javasolt Sonia Sotomayor kinevezését a legfelsőbb bíróság tagjai közé. A testület ideológiai összetétele nem változik, mivel a latino származású liberális bírónő szintén liberális bíró helyét foglalja el.

A szenátus jóváhagyta csütörtökön Sonia Sotomayor kinevezését az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának tagjává. Személyében első ízben lesz latino származású és harmadik alkalommal nő a tagja a legfőbb bírói testületnek.

A szenátus 68 igen szavazattal fogadta el Barack Obama elnök jelöltjét, míg a republikánusok többsége, összesen 31 szenátor ellene szavazott. Sotomayor októberben foglalja el helyét, amely a 69 éves David Souter bíró nyugdíjba vonulásával üresedik meg.




Obama május 26-án jelentette be, hogy Sotomayort jelöli a legfelsőbb bíróság tagjának. Kiemelte jelöltjének kimagasló jogi szakértelmét, valamint azt, hogy Sotomayor tisztában van a bírói szerepkör korlátaival, tudja, hogy a bíró a törvényt értelmezi, és nem alkotja, döntéseit ideológiai elkötelezettség nélkül, a pártatlan igazság jegyében kell meghoznia. Utalt rá, hogy a bíró karrierjében kétpárti támogatást élvezett.

A fontos társadalmi kérdésekben döntő testület ideológiai összetétele nem változik meg azzal, hogy a liberális Souter helyére
Sotomayor kerül, aki biztos liberális szavazatot jelent. A kilenctagú bíróságnak jelenleg négy konzervatív és négy liberális tagja van, egyikük pedig hol az egyik, hol a másik oldalt támogatja szavazatával.

A legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezése egész életre szól, a bírák mandátuma halálukkal vagy nyugdíjba vonulásukkal ér véget.

Az 54 éves Sotomayor - a New York-i szövetségi kerületi fellebbviteli bíróság bírája, a Princeton Egyetem és a Yale Egyetem egykori diákja - a második nő lesz Ruth Bader Ginsburg mellett a nagy tekintélyű bírói testületben. A bronxi születésű Sotomayor tizenegy éve dolgozik a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely az ország pénzügyi központjának legfőbb fellebbviteli fórumaként elsősorban a vállalati és értékpapírpiaci jogban járatos.

http://index.hu/kulfold/2009/08/06/spanyol_ajku_legfelsobb_biro_az_usa-ban/