2009/08/04

Nők tízezreit korbácsolják Szudánban nadrágviselésért

Könnygázzal támadtak a rendőrök kedden Kartúmban a nadrágviselésért perbe fogott újságírónő tárgyalása alatt a bíróság előtt tüntető nőkre, több tüntetőt meg is vertek. Lubna Ahmed al-Huszein szerint nők tízezreit korbácsolják meg a saría törvénykezésre hivatkozva a szudáni hatóságok.

NOL/MTI| 2009. augusztus 4.

A szudáni rendőrök gyorsan feloszlatták a mintegy ötven – más forrás szerint több száz – fős tömeget, főleg nőket, akik az ellen tiltakoztak, hogy bíróság elé állították Lubna Ahmed al-Huszein volt ENSZ-alkalmazottat az iszlám szerint a „közerkölcsöt sértő” nyilvános nadrágviselet miatt. A felvonulók többek között „Soha többé középkort!” transzparenseket emeltek a magasba.

Ha bűnösnek találják, az újságírónőt negyven korbácsütésre ítélhetik. A bíróság kedden újabb egy hónapra elnapolta a tárgyalást, kivizsgálandó, hogy ENSZalkalmazotti múltja mentelmi jogot ad-e neki a büntetés alól.

Al-Huszein nyíltan arra szólította fel a hatóságokat, hogy fogják perbe – szeretné, ha ügye precedenst jelentene a női jogok helyzetére nézvést Szudánban. – Ha korbácsra ítélnek, szeretném, ha a nyilvánosság előtt hajtanák végre az ítéletet. A korbács nem fájdalom, csak egy, az emberiséget, a nőket és a vallásokat sértő gesztus – mondta.

Az újságírónőt egyik éttermében tartóztatták le a múlt hónapban. Szudáni fővárosában a saría törvénykezés van érvényben. Vele együtt még húsz társát – köztük nem muzulmán vallásúakat is – is őrizetbe vették, majd tíz korbácsütés és pénzbüntetés után elengedték őket. Al-Huszein szerint Kartúmban eddig már húszezer nő és fiatal lány jutott hozzájuk hasonló sorsra. Ha Kartúmban ez folyik, nem nehéz elképzelni, Dárfúrban milyen a nők helyzete – fűzte hozzá.

A BBC helyi tudósítója azt írja, a nadrágot viselő nők nem számítanak ritka látványnak Kartúmban. Al-Huszein nem is vétett a saría ellen, egy „közerkölcsöt sértő" ruházat elleni helyi törvény nyomán viszont elítélhetik.

http://nol.hu/kulfold/nok_tizezreit_korbacsoljak_szudanban_nadragviselesert