2009/08/07

Gurmai Zita EP-képviselő: A feminizmus még ma is aktuális

A feminizmus még ma is aktuális
Párizs, 2009. július 6.
Gurmai Zita EP-képviselő, a francia Szocialista Párt női jogokért felelős titkára beszédet mondott a szocialista nők Nemzeti Tanácsának ülésén 2009. július 3-án.
Dr. Gurmai Zita felszólalása elején röviden értékelte az európai parlamenti választások nyomán kialakult helyzetet, illetve a női képviselőjelöltek által elért eredményeket. Felszólalása második részében pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a feminizmus mint eszme sokak szemében leértékelődött, noha az egyenlőtlenségek még nem szűntek meg a férfiak és a nők között. Ezért, tette hozzá, a modern szociáldemokráciának az a dolga, hogy harcoljon minden igazságtalanság ellen, ideértve a nőkkel szemben igazságtalanságokat is. Gurmai Zita az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnökeként arról is beszélt, hogy ez a harc csak akkor lehet sikeres, ha a szociáldemokraták nemcsak kritizálni képesek a jobboldalt, hanem önálló programmal is fel tudnak lépni.
A találkozó során a jelenlévők premier előtti vetítésen megtekintették Patric Jean filmrendező Férfidominancia című dokumentumfilmjét, majd a nők elleni erőszakról, a nők még ma is alárendelt helyzetéről beszélgettek az alkotóval. A sokkoló film hivatalos bemutatására egyébként november 25-én, a nők elleni erőszak nemzetközi napján kerül sor.